Environmental Protection in Focus – Csepel 2013

2013. november 11. hétfő, 15:41

euSzakmai beszámoló

Environmental Protection in Focus workshop szeptember 12-e és 15-e között került megrendezésre Csepelen az Ifjúsági Táborban, Budapesten. A helyi önkormányzat bonyolította le az esemény megszervezését és koordinációját, a Mindspace Non-profit Kft. pedig a rendezvény szakmai tartalmának előkészítését és megvalósítását vállalta magára.

A program célja az volt, hogy Csepel öt Közép- és Kelet-Európai testvérvárósából (Wolomin (PL), Szcecin (PL), Kielce (PL), Rijeka (HR) és Nagyszalonta (RO)) olyan 15 és 18 év közötti fiatalok számára biztosítson platformot a találkozásra és a közös gondolkodásra, akik környezetvédelemre és a városi környezet kérdéseire nyitottak. Ezek a témák rendkívül népszerűek, és a résztvevők könnyen azonosulhatnak velük. A további célok között szerepelt, a helyi résztvevőket a helyi önkormányzattal kapcsolatépítésre, valamint minden résztvevőt a nemzetközi együttműködésre buzdítsunk. A fiatalok még jobban megérthették saját városuk működését is, azáltal, hogy összehasonlították azt a többi várossal, valamint találkozásuk során ráébredhettek, hogy bár különböző helyekről érkeztek, érdeklődési körük azonos.

EU_01Csütörtök

A program csütörtök este, Csepel alpolgármestere, Ábel Attila nyitóbeszédével kezdődött, mely során üdvözölte a fiatal résztvevőket és a tanárokat a helyi önkormányzat nevében. Ezután a fiatalok és a tanárok bevonásával “jégtörő” játékok következtek, hogy résztvevőknek segítséget nyújtsanak abban, hogy elfelejtsék otthoni gondjaikat, illetve esetleges félelmeiket azzal kapcsolatban, hogy egy idegen országban vannak. A játékok célja az volt, hogy a résztvevők otthon érezzék magukat, és örömmel vegyék a lehetőséget, hogy a workshop részesei lehetnek. Mialatt a fiatalok megismerték egymást kézfogások és papírrepülőre írt gondjaik eldobása közben, a Mindspace csapata megbeszélést tartott a hat régió tanáraival. A meeting célja az volt, hogy megválaszoljuk a tanárok esetleges kérdéseit, egyeztessük elképzeléseinket és elvárásainkat, valamint a tanárok röviden beszámoltak diákjaikról (kor, tagozat, angoltudásuk szintje stb.). Az esti foglalkozás végén a fiatal résztvevőket nyolc, színek után elnevezett, nemzetközi csoportba osztottuk. Minden csoportba minden városból kerültek fiatalok. Hogy jó érzéssel vághassunk bele közös munkába, arra ösztönöztük a résztvevőket, hogy ne úgy tekintsenek a programra, mint az iskolára, az összeismerkedtető workshop-ot azzal zártuk, hogy olyan csoportképeket készítettünk, ahol a csapatok rock zenekart imitálva álltak fel a színpadra.

EU_02Péntek

A pénteki program kilenckor kezdődött, lehetőséget adva ezzel a különböző régiókból érkezett csapatoknak, hogy prezentálják előadásaikat városaikról, és bemutassák posztereiket, melyeket környezeti, környezetvédelmi témában készítettek.

A program ezen része fontos és izgalmas volt minden fiatal résztvevő számára, hisz bemutathatták városaik különlegességeit, valamint kommunikációs és egyéni készségeiket a hallgatóságnak.

Elsőként megnyílt az egész rendezvény alatt megtekinthető „Zöld város” kiállítás, mely a fiatalok jövőbeli ötleteit jelenítette meg. A kiállításra több mint 250 fő látogató érkezett.

Minden régiós csapat előadása húsz és ötven perc közötti időt vett igénybe. A következő témákban adtak elő a csoportok:

Környezetvédelem Lengyelországban (Wolomin)

A jövő zöld városa (Szczecin)

Kielce általános környezeti bemutatása és Kielce természetes környezetének védelme (Kielce)

Fenntartható turizmus – Csökkenthetjük az ökolábnyomunkat? (Rijeka)

Mit tennék én egy jobb környezetért? (Nagyszalonta)

Dél-Buda víztisztításának fontossága és a Kis-Duna ökoszisztémája (Csepel).

EU_03

A prezentációkat és az ebédszünetet követően a résztvevőket arra invitáltuk, hogy a délután folyamán fedezzék fel Budapestet szakmai kirándulás keretében. A belvárosi túrát szórakoztató és kreatív módon úgy szerveztük meg, hogy a résztvevők számára összeállítottunk egy stratégiai játékot (Gyilkosság C-mollban), mely során külö

nböző jeleket kellett követniük a városban, így egyfajta nyomozásba vontuk be őket, mely során Budapest legjelentősebb pontjait járták be. Mindeközben a fiataloknak azt az egyéni feladatot adtuk, hogy készítsenek öt olyan képet Budapestről, melyen hasonló elemek láthatóak, mint saját városukban, és öt olyan felvételt, melyek azoktól eltérő dolgokat ábrázolnak. Természetesen környezeti, környezetvédelmi vonatkozásban.

EU_05Szombat

A program kilenckor, az aznapi instrukciók megadásával és ébresztő, bemelegítő játékokkal kezdődött. Ezután a jelentős helyi civil szervezetek meghívott előadói prezentáltak röviden, környezeti, helyi közösségfejlesztő, Budapesttel és smart cityvel kapcsolatos témákban, hogy a résztvevők még tisztább képet kaphassanak arról, hogy hol is vannak. A Mindspace a folyó és város kapcsolatáról beszélt, a Zöfi az ehető kertekről tartott előadást, míg a Klímanagykövetség Egyesület a városi projektek egy gyakorlati példáját, a Porzó Korzót mutatta be.

A nap hátralévő részét a diákok az első este kialakított nyolc nemzetközi „szín csapatokban” töltötték.  Minden csapathoz hozzárendeltünk egy-egy Mindspace tagot, hogy a csoportokat koordinálja és mentorálja. A csapatok különböző épületekbe, termekbe mehettek, hogy teljes mértékben koncentrálhassanak kiscsoportos feladataikra.

EU_06A workshop első egy órájában a diákok megmutatták és megvitatták a csoporttal, városaik és Budapest hasonlóságait és különbségeit, azon fotók alapján, melyeket az azt megelőző napon, a belvárosban tett túrájuk során készítettek.hátralévő részét a diákok az első este kialakított nyolc nemzetközi „szín csapatokban” töltötték.  Minden csapathoz hozzárendeltünk egy-egy Mindspace tagot, hogy a csoportokat koordinálja és mentorálja. A csapatok különböző épületekbe, termekbe mehettek, hogy teljes mértékben koncentrálhassanak kiscsoportos feladataikra.

Ebédszünet után résztvevők együtt tettek egy rövid felfedező sétát a Kis-Duna öbölnél.

EU_08Miután a séta véget ért, a fiatalok visszatértek a nemzetközi csoportokba, a workshop második felére. A délután célkitűzése az volt, hogy minden csoport megvitassa a Kis-Duna öböl fejlesztésének lehetőségeit. A csapatok számára biztosítottunk nagyméretű papírlapokat, színes filceket, és számos más alapanyagot, hogy lehetőségük legyen ötleteiket és kreativitásukat megmutatni.

A foglalkozás során három különböző komponensre kellett összpontosítaniuk a résztvevőknek (aktív tevékenység, pihenés és információ), valamint három különböző korcsoportot adtunk meg: gyerekek, felnőttek és idősek.  Így azon kihívás elé állítottuk őket, hogy legalább kilenc példát hozzanak fel a terület hasznosítására. Hogy ötleteiket vizuálisan is prezentálhassák, arra kértük a csoportokat, hogy rajzoljanak egy-egy csapatposztert, melyen keresztül bemutatják és összegzik a rövid időn belül megszületett és megvitatott ötleteiket. A workshop ezen része kifejezetten izgalmas volt a fiatalok számára, hiszen egyénileg lehetőséget kaptak, hogy a közös munkából kivegyék a részüket, olyan nemzetközi csapatban dolgozzanak együtt, melynek tagjaival egyidősek, de korábban nem ismerték egymást. A csoportok élvezték a foglalkozásokat, inspirációt merítettek és sokat nevettek.


EU_10Vasárnap

Az utolsó napon, mielőtt a résztvevők elhagyták a tábort egy rövid beszámolót tartottak, nemzetközi csapatonként, az előző napi workshop eredményeiről. A fiatalok prezentálták posztereiket és  legjobb ötleteiket a Kis-Duna öböl térség fejlesztésével kapcsolatosan. Az előadásokat a búcsúölelések és a személyes tapasztalatok cseréje követte. A régiók csapatai azt a “házi feladatot” kapták, hogy a hazaúton beszélgessenek azokról az ötletekről, melyek a workshop során ébredtek bennük, és gondolkozzanak azon, hogy minként tudnák ezeket a fejlesztés ötleteket a saját városukban implementálni. Az eseményt a helyi önkormányzat és Csepel polgármestere, Németh Szilárd zárta le.


Esemény számokban:

Valamennyi rendezvényen összesen 100 állampolgár részvételével zajlott, akik közül 16 fő Wolomin (Lengyelország), 15 fő Kielce (Lengyelország), 17 fő Szczecin (Lengyelország), 16 fő Salonta (Románia), 16 fő Rijeka (Horvátország) és 20 fő Budapest (Magyarország) lakosai. Az eseményeken természetesen sok meghívott és látogató is részt vett. Pénteki nap délelőttjén a kiállításra, valamint az előadásokra 250 fő volt kíváncsi.