Veres Roland minden idők legfiatalabb kick-box Európa-bajnoka! - 2017-ben Budapest rendezi a felnőtt vb-t

Kategória: Sport 2016. november 10. csütörtök, 14:27

Maribor 1A WAKO hat szabályrendszerének köszönhetően az év fő világversenyeit mindig két részletben rendezi meg a világszövetség (a páratlan években) és az európai szövetség (páros években).

Az októberi light-contact (tatami), low-kick és a K1 (ring) szabályrendszeres Európa-bajnokságnak ezúttal is a szomszédos Szlovénia és Maribor városa adott otthont.

A csepeli Halker-KiralyTeam Kick-box Akadémia eredményességében ugyan több mint 10 éve vezeti a klubok közötti világranglistát, mégis ez volt az első alkalom, hogy a versenyzők az általuk abszolút uralt pointfighting szabályrendszeren túl is megvillantsák tehetségüket és szívósságukat egy ilyen felnőtt korosztályú világversenyen. 

Az idő most ért meg erre a lehetőségre, hiszen az utóbbi években bebizonyosodott, hogy egy light-contactos vagy kick-light-os versenyző esélytelen a pointfightingban, ellenben egy pointfightingra specializált versenyző, eredményesen tudja megállni a helyét a light-contact és kick-light küzdelmekben.

Az összesen 22 fős magyar keretben (light-contact, low-kick és K1 szabályrendszerek, valamint a veterán korosztály versenyzői), a csepeli Halker-KiralyTeam Kick-box Akadémia  három versenyzővel és Jároszkievicz Krisztián edzővel képviseltette magát.

A vasárnapi kiérkezést követően került sor a mérlegelésekre, majd a versenyzők számára pihenő következett, hiszen a megnyitó és a selejtezők a keddi napon kezdődtek.

A versenyzők pihenőideje alatt nem telt eseménytelenül az idő a magyar Kick-box sport  számára. A WAKO európai szervezetének irányító testületébe, azaz a WAKO Board-ba szavazták be a küldöttek egyesületünk elnökét, Király István Mesteredzőt, aki egy évvel ezelőtt a WAKO világszervezetben kapott ugyanilyen megtisztelő és felelősségteljes pozíciót.

 

Továbbá döntés született arról is, hogy a 2017-es felnőtt világbajnokságnak Budapest fog otthont adni! A májusi budapesti „A” kategóriás világkupa mellett  tehát az év legfontosabb versenye is Budapesten lesz!

Sportdiplomáciai szempontból tehát mindenképpen sikeresen kezdődött a maribori EB. És csak azután következtek a küzdelmek… Lássuk, mi történt!

 

Kedd:

Nagy reményekkel vártuk a nap egyetlen KiralyTeam-es érdekeltségű versenyzőjének  mérkőzését a light-contact szabályrendszerben a -84 kg-osoknál Erdei Brúnó személyében.

A junior korú Brúnó a tavalyi évben a spanyolországi utánpótlás EB-n 4 (!!!) aranyérmet nyerve véste be örökre a nevét a kick-box sport  történelemkönyvébe, hiszen előtte még soha senkinek nem sikerült előtte mind a három tatamis (plusz a csapat) szabályrendszerben nyernie.

Az általunk ismeretlen orosz versenyző azonban kemény ellenfélnek bizonyult. A végig szoros küzdelemben csak azon múlt a párharc végső kimenetele, hogy a három pontozóbíró mennyire láthatta tisztán a találatokat mindkét oldalon. A kijelző hol kék, hol piros színű volt - attól függően, hogy éppen ki vezetett egy-két találattal. A 3x2 perc végére azonban az oroszok örülhettek, Brúnó a 9-16. helyen zárt.

 

Szerda:

A -57 kg-os pointfighting világbajnoki címvédőnk, a mindössze 17 éves Veres Roland kezdésnek mindjárt a tavalyi év light-contact világbajnoki ezüstérmesét, egy török ellenfelet kapott. Roland küzdelmi stílusának, a sok elmozgásnak, berobbanásainak azonban a török fiú nem találta az ellenszerét, Roland egyhangú 3:0-s pontozással a legjobb négy közé verekedte magát.

Busa Andrea a női -65 kg-osok light-contact szabályrendszerében jól ismert ellenféllel, a liechtensteini Murgidával kezdett a 4 közé jutásért. Andi végig fölényesen küzdelmet mutatva, 3:0-ás győzelemmel már biztos érmesként várhatta a csütörtököt.

 

Csütörtök:

Busa Andrea számára a döntőbe jutás volt a tét, de rutinos ír ellenfele stílusa okán kemény diónak bizonyult. Sajnos a végére Andrea hátránya megmaradt, s így egy nagyszerű Európa-bajnoki bronzéremmel gazdagíthatta a saját és a magyar csapat éremkollekcióját.

Veres Rolandra az olasz Ivan Scolla várt a döntőbe jutásért. Scolla a maga nemében ikonnak számít, hiszen többszörös Európa- és világbajnok versenyző nem csak ligh-contactban és kick-light-ban, hanem a ringes low-kick-ben és full-contactban is. Az esélyes tehát egyértelműen ő volt, de a mi Rolandunk sokkal gyorsabb volt, végig rá tudta erőltetni az akaratát az olasz ellenfelére. Olyannyira, hogy 12/12/7 ponttal volt jobb nála a 3. menet végére, így már csak a döntő várt rá!

 

Szombat :

Eljött Veres Roland döntőjének a napja, az ellenfele pedig az orosz Alekszander Lebegyev volt. Az orosz versenyzők mindig nagyon kellemetlen ellenfelek, de az az új fajta „pointfightingos” küzdelmi stílussal - amit Roland képvisel -, az ellenfél nem tudott mit kezdeni. Roli ismét okosan és pörgősen küzdött és 3:0-s egyhangú pontozással 17 évesen minden idők legfiatalabb, és Akadémiánk első light-contact Európa-bajnoka.

A 22 fős magyar válogatott keret végül 2 arany-, 2 ezüst- és 7 bronzéremmel zárta a maribori Európa-bajnokságot.

 

Akadémiánk kiváló versenyzői pedig két szépen csillogó éremmel tértek haza:

 

Európa-bajnok:

Veres Roland, -57 kg, light-contact

Európa-bajnoki bronzérmes:

Busa Andrea, -65 kg, light-contact (Halker-KiralyTeam Kick-box Akadémia)

 

Kitzinger Adrienn és Balázs Jácint

Utoljára frissítve: 2016. november 10. csütörtök, 15:02

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail