Csepeli öttusa ikonok is tesztelték - Solathlon bemutató bajnokokkal a Jedlikben

Kategória: Sport 2016. október 10. hétfő, 15:57

IMG 4390 1Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy a Csepeli Öttusa és Vízi Sport Egyesület egy olyan új, de alapjaiban véve mégis igen régi szellemiségű sportág mellé állt, ami ötvözi a katonai kiképzést és a sportági tréningezést. A Solathlon elnevezésű katonai ötpróbát a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban is bemutatták, méghozzá nem is akármilyen társaságban. A gimnázium kertjében felállított akadálypályát nyomban birtokba vették a diákok, akik láthatóan nagyon élvezték az új kihívást és igyekeztek a legjobb teljesítményt nyújtani.

 

A nézőközönség sem volt akármilyen, hiszen a csepeli és mondhatjuk, hogy a nemzetközi öttusavilág korszakos személyiségei nézték árgus szemekkel a diákok próbálkozásait. Németh Ferenc kétszeres olimpiai bajnok, Benedek Ferenc mesteredző, a magyar „öttusapápa”, Földi László sokszor magyar bajnok, Sárfalvi Péter olimpikon, világ- és Európa-bajnok, valamint még sokan mások.

A soathlon, melynek gyökerei az öttusában keresendők, ami eredendően katonai jellegű volt, lehetővé teszi, hogy a ma fiataljai számára elérhetővé váljon a honvédelmi alapképzés korszerű elsajátítása, ezen felül pedig tovább lépési lehetőséget is biztosít a fiataloknak, mind a katonai pálya, mind a versenyszerű sportolás felé.

Az izmokat és az elmét is alaposan megmozgató tevékenység még a 90 esztendős Benedek Feri bácsit is arra sarkallta, hogy kipróbálja az akadálypályát, ami nem csoda, hiszen nagyapja és édesapja nyomdokait követve katonaiskolában tanult a kőszegi katonai úgynevezett alreál, majd a soproni főreál iskolában. A hadapródiskolákban fegyvernemenként már szakosodtak, így ő Marosvásárhelyre került a „gyorsanmozgó” (páncélos lovas, kerékpáros) iskolába, majd utolsó diákéveit Pécsett töltötte. Ekkor kezdett öttusázni is.

Személye tehát a legautentikusabb arra, hogy a katonai ötpróbát népszerűsítse, hiszen katonaként és öttusázóként is óriási tapasztalatra tett szert, amit később át is adott olimpiai- világ és Európa-bajnok tanítványainak. A gyerekeken kívül az idős mesternek is maradéktalanul elnyerte tetszését az új sportág, ami szép jövőt jósol a Solathlonnak a későbbiekben.

 

Csepel Öttusa Média

Utoljára frissítve: 2016. október 10. hétfő, 16:15

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail