Röplabda MK döntő: biztosított a Csepel részvétele

Kategória: Sport 2012. február 14. kedd, 11:41

Rplabda_plaktUgyan az utolsó pillanatig veszélyben forgott a Csepeli Röplabda Club részvétele a Magyar Kupa négyes fináléjában, végül rendeződött a helyzet és 17 év elteltével ismét ott lesz a kék-piros alakulat a Fáy utcai döntőben.

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) február 7-i sajtótájékoztatóján kiderült, hogy minden egyes résztvevő csapatnak 360 000 forintos hozzájárulást kell fizetnie a döntő lehető legmagasabb szintű lebonyolításáért.

A férfi röplabda NBI legkisebb kasszájából gazdálkodó Csepelnek ez komoly problémát okozott volna, ezért némi – az interneten megjelent- „pengeváltást” követően Szűcs Attila, a Csepeli RC vezetője egyeztetést kezdeményezett az MRSZ-szel a megoldás ügyében. Szerencsére az egyeztetés eredményes volt, az MRSZ internetes oldalán kiadott közlemény szerint a nézeteltérés alapvető oka a résztvevő klubok nem megfelelő tájékoztatása volt, amire a szövetség a jövőben több figyelmet fordít. Földvári Péter főtitkár tájékoztatta a klubvezetőt arról, hogy a klubokat terhelő költségek tételesen hogyan állnak össze. A főbb tételek a következők: terembérleti díj, ami a létesítmény üzemeltetője által felajánlott olyan jutányos összeg, amely kizárólag erre az eseményre lett megállapítva, cserébe az MRSZ a kieső bevételért reklámfelületet biztosít az üzemeltetőnek.
Úgynevezett Taraflex, speciális játéktér-borítást, amelynek szállítási, lerakási és elbontási költségeit, valamint a speciális ragasztót, -amellyel balesetmentesen le lehet azt helyezni- is ki kell gazdálkodni. A lebonyolítás nélkülözhetetlen „kellékei” a játékvezetők, vonalbírók, jegyzőkönyvvezetők és versenybírók, akiknek költségeit a versenykiírás határozza meg, erre a szövetségnek nincs ráhatása, ebben nem is volt vita. Természetes, hogy egy ekkora volumenű sportrendezvény biztonságos megtartására előírások határozzák meg a rendezői gárda létszámát, akiknek feladata elsősorban a létesítmény területére való beléptetés és -szükség esetén- a menekülési útvonalak biztosítása. Mivel a résztvevők létszámát nem az eladott belépőjegyek, hanem a csarnok befogadóképessége határozza meg, - ami jelen esetben 1200 fő- az ehhez hozzárendelt egészségügyi ügyeletnek, - ami a rendezvény teljes időtartama alatt 3 fős szakképzett személyzettel és teljes felszereléssel dolgozó mentő ügyeletet takar- is természetesen van költsége.
A kupadöntő fotósa, a csarnok hangosítása, - az azt felügyelő személyzettel együtt-, valamint az eredményjelző üzemeltetése is külön összeget emészt fel. Természetesen a műsorközlőnek -aki némileg a hangulatért, és a meccsek közt bejátszott zeneszámokért is felel majd- is van tiszteletdíja. Mindent összevetve tehát így áll össze a rendezvény költségvetése, amit a csapatok hozzájárulása nélkül bizony nem tudna megrendezni a Magyar Röplabda Szövetség, amelynek célja a Magyar Kupa -döntő rangjának megfelelő, ám költséghatékony megszervezése.
Szűcs Attila először ennek ellenére sem tudta garantálni a Csepel részvételét a döntőben, ám február 10-én a XXI. kerületi klubot évközben is támogató, - roncsolásmentes anyagvizsgálók képzésével foglalkozó- ORSZAK Bt. tulajdonosa úgy döntött, hogy átvállalja a Csepeli RC rendezési költségeit, így nem lesz akadálya annak, hogy a Csepel 17 év után ismét résztvevője legyen a február 17-19. között rendezendő röplabda Magyar Kupa négyes fináléjának.

 

Légrádi Gábor
Forrás: Csepeli RC