Baravics Gyöngyi világbajnoki bronzérmes (Csepeli Hírmondó)

Kategória: Sport 2011. szeptember 28. szerda, 08:33

Jó úton halad a csepeli kenus lány

A csepeli kajak-kenu telepen találkoztam a kerület friss világbajnoki bronzérmes kenusával. Baravics Gyöngyi csinosan felöltözve várt az aulában.

- Jó, hogy nem késtél sokat, mert hamarosan egy ünnepségre indulunk, ezért is öltöztem kicsit elegánsabban - köszöntött a klubház aulájában. (Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szeptember 6-án, oklevéllel ismerte el a szegedi kajak- kenu világbajnokságon érmet szerzett magyar versenyzők és az őket felkészítő edzők munkáját egy ünnepélyes állófogadáson. - a szerk.)

- Hogyan élted meg az első felnőtt nemzetközi viadalt, amelyen mindjárt a harmadik helyet szereztétek meg pároddal, a győri Takács Kincsővel?

- Elmondhatatlanul jó érzés volt, nagyon örültem neki, a legfelemelőbb pillanatok egyike volt az életemben! Remek körülmények között versenyezhettünk, a Maty-éri komplexum valóban világszínvonalú létesítmény lett, a szurkolók pedig csodálatosak voltak, sokat segítettek nekünk.

- Számítottál erre az eredményre?

- Nem!  Reménykedtem persze, de tényleg nem számítottam rá.

- Erős mezőnyben született a siker…

- Így igaz! Ez is mutatja, hogy van még hova fejlődni, hiszen például a kanadaiak már jóval előrébb járnak nálunk, régebb óta űzik ezt a sportot, mint mi. Az orosz női kenu szakág is nagyot fejlődött az évek során, roppant erősek. Érdekesség, hogy itthon - a szintén csepeli - Marschalkó Alexandra volt az úttörője a női kenunak, aki 2009 óta versenyez egyesben, és EB ezüstérmet is szerzett. Az alapok tehát már megvannak…

- Te a kajakosoknál kezdted a lapátolást…

- Jól tudod, de hát milyen sportág az, ahol ülni kell? (nevet) A kenuzás igazi kihívás volt, jóval keményebb sportágnak tartom, mint bármi mást. A technikáját jóval könnyebben sajátítottam el, mint a kajakozásét, s elmondható, hogy ez az igazán testhezálló sportág, amit szinte nekem találtak ki!

-  Mi vár rád a közeljövőben?

- Sok szabadidőm nem lesz…Napok múlva indulok Győrbe, ahol Kincsővel készülünk a következő évi megmérettetésekre.

- Itt hagyod Csepelt?

- Természetesen nem örökre, hiszen továbbra is a klub versenyzője maradok. Győrben adódott most olyan lehetőség, hogy a tanulmányaimat és a kenuzást is ott tudom a legmegfelelőbb körülmények között folytatni. A Csepel-szigeten lakom, és már hét éve a XXI. kerülethez köt a sport, így nem olyan könnyű itt hagyni Csepelt.

- Jövőre milyen versenyek várnak rátok?

- Lesz egy U23-as Európa-bajnokság, amin szinte biztosan elindulunk, és egy felnőtt EB, amire ugyancsak készülnünk kell. Az olimpia miatt nem lesz több világverseny 2012-ben.

- A te sportágad nem olimpiai szám…

- Sajnos még nem, de bízom benne, hogy előbb-utóbb az lesz, és eljuthatok én is az ötkarikás játékokra, Kincsővel együtt!

- Úgy tudom civilben is nagyon jó a kapcsolatotok.

- Igen, megtaláltuk a közös hangot, együtt voltunk nyaralni is, és szerencsére vannak közös céljaink a jövőben!

Baravics Gyöngyi előtt – s ezt edzője is megerősítette - szép jövő áll. S személye azt is jól példázza, hogy továbbra is nemzetközileg meghatározó tehetségek születnek a csepeli kajak-kenu műhelyben.

Légrádi Gábor