Nemzetközi kerékpárverseny a Teller Ede úton

Kategória: Sport 2022. április 30. szombat, 19:35

TBE 3336Pontosan 19 óra 20 perckor rajtolt el az első kerékpárversenyző a Csepel Művek főbejáratától a Kárpátok Kerékpáros Futárversenyen április 29-én. Az időpont jelképes, mivel 1920-ban a Weiss Manfréd Gyár több millió lőszerrel segítette Lengyelországot a bolsevik Szovjetunió elleni háborújában. A nemzetközi versenyen huszonkét csapat csaknem száztíz kerékpározója vett részt. A sportolókat köszöntötte, majd a díjakat átadta Borbély Lénárd polgármester, valamint Maciej Szymanowski,  a varsói Wacław Felczak Intézet igazgatója, Tomasz Wójcik versenyigazgató és Laurinyecz Imre, a Wacław Felczak Alapítvány budapesti igazgatója.

A futárversenyre hét csapat érkezett Lengyelországból, köztük a lengyel válogatott. Magyarországot szintén a legjobbjaink képviselték. Európa számos más országa is elküldte egy-egy együttesét. A versenysorozat több szakaszból áll. Első állomása Csepel volt, ahol a kerekesek két kilométert tettek meg a Teller Ede úton. Fél percenként indították a versenyzőket, akik átlagosan két és fél perc alatt tették meg a távot. A legjobb eredményt a győztes olasz Buratti Nicolo érte el, aki 2 perc 19 másodperc alatt repesztette végig a távot.  

 

A Kárpátok Kerékpáros Futárversenyt 1975 óta rendezik meg annak emlékére, hogy a II. világháború idején a lengyel ellenállási mozgalom tagjai hősies futárszolgálatot láttak el. A versenyt 2019 óta a történészprofesszor Wacław Felczak emlékének szentelik, aki létrehozta a lengyel ellenállás futárhálózatát. A járvány miatt a versenyt az elmúlt két évben nem rendezték meg. Most először Budapestről indult a megmérettetés, amelynek következő állomásai Szlovákiában és Lengyelországban lesznek.

Borbély Lénárd elmondta: Csepel önkormányzata örömmel fogadta a lehetőséget, hogy idén a verseny első helyszíne a kerületben legyen. Csepel mindig jó kapcsolatot ápolt Lengyelországgal. Csepelnek három lengyel testvérvárosa van: Kielce, Wolomin és Szczecin. Boldog Jezy Popieluszko atya tiszteletére pedig emlékművet állítottak, és egy utcát is elneveztek róla.

 Cs. A.