Nemzetközi kerékpárverseny Csepelen

Kategória: Sport 2022. április 29. péntek, 09:55

DSC04191Csepelen rendezik meg április 29-én a Kárpátok Kerékpáros Futárversenyt. Az esemény kapcsán a Lengyel Intézetben tartottak sajtótájékoztatót, melyen Borbély Lénárd polgármester mellett részt vett: Maciej Szymanowski,  a varsói Wacław Felczak Intézet igazgatója, Tomasz Wójcik versenyigazgató és Laurinyecz Imre, a Wacław Felczak Alapítvány budapesti igazgatója is.

A nemzetközi versenyt 1975-ben hívták életre, a II. világháború idején működő lengyel földalatti állam hősies futárainak emlékére. A verseny az eredeti elképzelések alapján Lengyelország, Szlovákia és Magyarország országútjain zajlott egészen 2000-ig. A megmérettetést 2009-ben indították újra, mára pedig része lett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) éves versenynaptárának. Az esemény különlegességét a földrajzi környezet, a történelmi háttér, valamint a híres sportolók adják. A versenyt 2019 óta Wacław Felczak emlékének szentelik, aki létrehozta a lengyel földalatti állam futárhálózatát és egyben a Jagelló Egyetem kiváló történészprofesszora is volt.

 

A 39. Kárpátok Kerékpáros Futárverseny idén a Csepel Művek I-es kapujától indul 19 óra 20 perckor. A helyszín nem véletlen, hisz Csepel fontos szerepet játszott Lengyelország történelmében, az 1920-as lengyel–szovjet háború idején.

 

Maciej Szymanowski  a varsói Wacław Felczak Intézet igazgatója kiemelte, a járvány miatt két év késéssel sikerült megrendezni a versenyt, ami most végre megvalósulhat.

 

Tomasz Wójcik versenyigazgató hangsúlyozta, első alkalommal indul Budapestről a megmérettetés. Ennek kapcsán sokat köszönhetnek Wacław Felczak Intézetnek, valamint Borbély Lénárd polgármesternek is, aki támogatta és segítette a verseny megvalósulását. Laurinyecz Imre az alapítvány budapesti igazgatója pedig elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy részesei lehetnek egy olyan kezdeményezésnek, mely 1975 óta működik, öt országon ível át. Hálásak valamennyi indulónak a részvételért.

 

Borbély Lénárd polgármester örömét fejezte ki, hogy Csepelről indul a nemzetközi verseny. A helyszín és az időpont jelképes, hisz 1920-ban a lengyel-szovjet háború idején Magyarország baráti segítséget nyújtott Lengyelországnak, 20 millió lőszert küldött, amit a Weiss Manfréd Lőszergyárban állítottak elő. „Olyanok vagyunk, mint két tölgyfa, amely a föld fölött összekapaszkodik és gyökerei is össze vannak nőve. Ennek szellemében is segítjük egymást.” Borbély Lénárd kiemelte Csepelnek három lengyel testvérvárosa van: Kielce, Wolomin és Szczecin. Jezy Popieluszko atya tiszteletére emlékművet állítottak, de utca is viseli nevét, ugyanakkor egy állandó lengyel kiállítás is működik a kerületben.

 

A Kárpátok Kerékpáros Futárversenyen 22 csapat indul, a csepeli futam 2 km-es. Az előfutam után az első három versenyző díjat kap, az eredményhirdetésre a Szurkolói Arénában kerül sor. Az átlagsebesség 50 km/óra lesz. A versenyt feltehetően egy remek sprinter nyeri.

 

A budapesti prológot követően a hagyományos magyarországi szakaszra Veszprém és Pápa között kerül sor, majd három etap következik a lengyel– szlovák határon: a szepesi, amelynek rajtja Ólubló várában lesz, a pienini, amelynek befutójára Nedec várában kerül sor, az utolsó emelkedőket pedig a Magas-Tátrában küzdik le a versenyzők. A verseny végén a győztes által dedikált Waclaw Felczak mezt licitre bocsátják. A bevételből - a versenytől idén távolmaradó - ukrán kerékpárosokat támogatják. (P.E.)