Minifoci, nagy siker

Kategória: Sport 2017. szeptember 21. csütörtök, 12:50

276840 1. fc corrado budapestAz 1. FC Corrado Magyarország egyik legnagyobb múltú kispályás labdarúgócsapata, amelyet Pintye László alapított 1996-ban. A csapat szeptemberben nemzetközi sikert ért el: senior kategóriában bronzérmes lett a kispályás Európai Bajnokok Ligájában.

 

Húsz éves múlt

Pintye László 1972-től 1980-ig volt a Csepel SC labdarúgója, aki kispályás csapatának játékoskeretét mindig is csepeli kötődésű játékosokra építette. A focisták korábban a Csepel SC utánpótláscsapataiban fociztak, legtöbbjük az NBI-ben és az NBII-ben is szerepelt. Többen a különböző válogatottakban – nagypályás, futsal, strandfoci – is bemutatkoztak. Kezdetben a Nagy Imre ÁMK-ban rendezett csepeli teremlabdarúgó-bajnokságban vettek részt, ahol többször is első helyen végeztek. A szakvezető úgy döntött, magasabb szinten folytatják tovább: megerősíti a csapatot és pénzdíjas tornákra is beneveznek. A siker nem sokáig váratott magára: 1999-ben bejutottak a Magyar Terembajnokság (Top 18) döntőjébe, ahol második helyezést értek el. „Az amatőr csapatok döntőjét az NBI-es egyesületek döntőjével rendezték egy napon, így tízezer néző előtt léphettek pályára az egykori BS-ben, amely örök emlék marad számunkra” – emlékszik vissza Pintye László. 2002-ben újra sikerült a döntőbe jutás, és a terembajnoki címet is sikerült elhódítaniuk a dunaújvárosi jégcsarnokban. Az utcai műfüves bajnokságban is ugyanilyen eredményesek voltak. 2000-ben és 2002-ben is bejutottak az országos döntőbe, 2002-ben pedig magyar utcabajnokok lettek.
Az amatőr csapatok számára rendezett két legnagyobb magyarországi tornán tehát összesen négyszer jutottak döntőbe, amit kétszer meg is nyertek. Az 1. FC Corrado egyszeres magyar utcabajnok, egyszeres magyar terembajnok és egyszeres magyar strandlabdarúgás-bajnok. 2008-ban Magyarország ugyanis első alkalommal rendezett profi strandlabdarúgó-bajnokságot, amelyet profi kategóriában az 1.FC Corrado csapata nyert meg. Ughy Márk, az 1.FC Corrado  játékosa jelenleg a strandlabdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Legnagyobb nemzetközi sikerüket 2005-ben érték el, amikor Bécsben egy 64 csapat részvételével tartott tornán elnyerték az „Ausztria terembajnoka” címet. A bajnoki címmel 10 ezer eurós pénzdíjat is hazavihettek.

 

Bajnokok Ligája

Mivel a csapat az elmúlt húsz évben az 5+1-es csapatok eredményességi listáján kiemelkedő helyet foglalt el, ezért az Európai Minifutball Szövetségtől meghívást kaptak a kispályás Európai Bajnokok Ligájába, ahol a senior kategóriában (40 éves kor felett) harmadik helyezést értek el. A tornán összesen két magyar csapat vett részt, de a székesfehérváriaknak sajnos nem sikerült a négy közé jutás. A tornát a szlovéniai Catezban rendezték, ahová a csapat az önkormányzat által felajánlott 21 fős busszal utazott. A döntőbe jutásért vívott meccsen a csepeliek szakadó esőben 2:0-as vereséget szenvedtek a hazai csapattól, de a bronzmérkőzésen a büntetőpárbajban sikerült diadalmaskodniuk. A versenybizottság a pályára zúduló eső miatt balesetveszélyessé minősítette a játékteret, így a bronzérem sorsa büntetőkkel dőlt el. Eller Gábor, a csepeliek kapusa három büntetőt is kivédett, így a csapat 4:1-re nyert. „Sajnos kevés cserejátékos állt a rendelkezésünkre, az ellenfeleink felkészültebbek voltak. Ígérjük, jövőre jobban felkészülünk erre az erős, nagy színvonalú tornára. A vereség ellenére nem vagyunk csalódottak, mert a harmadik helyet óriási eredménynek tartjuk. Jövőre jobban rákészülünk a tornára, Büszkék vagyunk arra, hogy a Fair Play díjat is elnyertük. Szeretnék a csapat nevében köszönettett mondani Csepel önkormányzatának és a Magyar Minifutball Szövetségnek, hogy támogatássukkal hozzájárultak sikerünk eléréséhez. Büszkeséggel tölt el, hogy határon túlra is elvihettük Csepel hírnevét” – mondta a szakvezető.

 

Örök barátok

Pintye László a jövővel kapcsolatban elmondta, szeretnének a környező országok senior tornáira is benevezni, de a játékosok nem tudják önerőből finanszírozni az utazás költségeit. Ehhez támogatásra van szükségük, ezért szeptemberben egyesületé alakulnak, így könnyebb lesz támogatást szerezni. 1996-tól mintegy negyven fő fordult meg a csapatban, ebből mintegy húszan már betöltötték a negyvenedik életkort, a többiek 30 év felett vannak, sokan még a megyei bajnokságokban játszanak. A csapat jelentős része utánpótlás illetve felnőtt edzőként dolgozik. „A húsz év alatt kb. 45 millió forintot fociztunk össze, de mi nem a pénz miatt vagyunk együtt. Az elért eredményeinket főként annak köszönhetjük, hogy nagyon jó barátságot ápolunk egymással. 2010 óta évente egyszer minden régi és jelenlegi csapattárs összeül egy közös nosztalgiázásra. Szeretnénk elérni, hogy Magyarországon az 5+1-es foci is olyan megbecsülést kapjon, mint a 4+1-es futsal” – tette hozzá.

 

Lass Gábor 

Utoljára frissítve: 2017. szeptember 21. csütörtök, 12:57

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail