Utánpótlás Európa-bajnokság 2017, Skopje

Kategória: Sport 2017. szeptember 13. szerda, 14:57

Skopje 16Minden idők legsikeresebb utánpótlás világverseny szereplése! 2017-ben Skopje városa adott otthont a WAKO Europe, kadetek és juniorok számára rendezett Európa-bajnokságának. A Makedón fővárosban 37 országból érkeztek a 10-18 éves versenyzők, akik 3 korosztályban, 222 kategóriában, 7 szabályrendszerben összesen 1563 nevezést adtak le. Ezek a számok egyben a WAKO Europe eddigi legnagyobb utánpótlás EB-jét is jelentik.

 

 

 

A magyar válogatott, a harmadik legnépesebb nemzet volt az EB-n, 138 nevezéssel. A csepeli Halker-KirályTeam Kick-box Akadémia 18 versenyzővel, 28 nevezéssel vágott neki az éremgyűjtésnek, Király István Mesteredző, a Magyar Kick-box Szakszövetség alelnöke vezetésével, Jároszkievicz Krisztián, Veres Alex és Veres Richárd edzők segítségével.

A KirályTeam esetében mindig az a kérdés, vajon sikerül e megtartani a vezető szerepet a tatamis szakágaknál, vajon sikerül e címet védeni, vajon sikerül e újabb fiatalokból bajnokot faragni? Az elmúlt több mint egy évtizedes sikerek egyik titka, a csapatszellem és a lemondásokkal járó kemény munka. A kőkemény munka az EB-re felkészülés esetében egy 3+1 (!) hetes csongrádi edzőtáborozást, valamint két hetes csepeli formába hozást jelentett, napi 3 edzéssel. Király István Mesteredző-szakedző tehát nem bízott semmit sem a véletlenre.

Skopjéba busszal utazott a csapat szeptember 2-án szombaton, majd a kiérkezést követően következett a mérlegelés és egy kis pihenés.

A WAKO Europe tisztújító kongresszusára Skopjéban, az EB előtti napokban került sor. Itt Király Istvánt, a Magyar Kick-Box Szakszövetség alelnökét, a WAKO Board tagját, egyesületünk elnökét, a WAKO Europe első számú Alelnökévé választotta a közgyűlés! Hatalmas sportdiplomáciai siker és elismerés ez a magyar kick-box sport, Csepel, és a Halker-KirályTeam Kick-box Akadémia számára!

Kedden délelőtt a hivatalos megnyitó ünnepséget követően azonnal el is kezdődtek a küzdelmek, 8 tatamin és 3 ringben. A tatamira lépő versenyzőink döntő többségében sikerrel verték az első ellenfeleiket. Szerdán aki nyert, az már a legjobb négy közé, azaz biztos érmes helyre verekedte magát. A nap végére ez a szám 18 lett, tehát ennyi érmet már biztos bezsebeltek a csepeliek.

Csütörtökön az érmek színének egy része még mindig bizonytalan volt, hiszen aki ezen a napon nyert, arra a pénteki és szombati döntők vártak, a dobogó tetejére lépés jegyében.  A 18-bol 14-en döntőbe verekedték magukat, 4-en a nagyszerű Európa-bajnoki bronzéremmel gazdagodtak. Ezen a napon lépett ringbe – új kihívásokat keresve - Veres Roland is, aki utolsó éves junior ugyan, de a felnőtt EB és VB cím birtokában már nem léphetett tatamira az utánpótlás korúak közt.

Pénteken a 14 döntősből 6-an mérkőztek meg az Európa-bajnoki címért. Mindenki elképesztően jó formában állt fel az ellenfelével szemben, minden taktikai utasítást jól betartottak és egyszerűen nem lehetett őket legyőzni, 6/6 Európa-bajnoki címet nyertek!

A szombati zárónapon a 8 döntős közül öten lecsúsztak a dobogó legmagasabb fokáról. Volt aki rendkívül szoros mérkőzésen maradt alul, vagy házi döntőt vívott a csapattársával, vagy sérülés miatt volt kénytelen feladni. Három újabb EB címet azonban így is besöpörtek harcosaink, köztük Akadémiánk első ring-es EB győzelmét, Veres Roland személyében, full-contact szabályrendszerben.

Egyesületünk legeredményesebb és az EB második legeredményesebb versenyzője Cselovszki Patrik lett, aki mindhárom tatamis szabályrendszerben (pointfighting, light-contact, kick-light) Európa-bajnoki címet tudott nyerni!

Az egyéni döntőket követően, szokás szerint a nemzetek közötti csapatok, pointfighting szabályrendszerű, 3 fiú + 1 lány felállású küzdelmei következtek. A kadet 1-es és a junior korosztályos magyar csapat címvédőként és éremesélyesként várta a küzdelmeket a nagy presztízsű trófeáért.

Soha még nem volt ilyen sok csapat nevezés, szám szerint 29 csapat nevezett a három korosztályban.

A kadet 1-es csapat tagjai egyéniben is számos érmet nyertek, tehát igen erős csapattal álltak fel a legfiatalabbak. A döntőig okos küzdelmekkel jutottak, majd a Bolgárok következtek, akiktől sajnos szoros küzdelemben, két ponttal alulmaradtak. A címvédés ugyan nem sikerült, de láthatóan továbbra is jó úton haladnak a legfiatalabb utánpótlás korúak, akik Európa-bajnoki ezüstéremmel gazdagodtak.

A kadet 2-es csapat is esélyesnek számított, de nem tudták kihozni magukból a legjobbat és nem tudtak a legjobb négy közé kerülni.

A legjobban mindenki a Juniorokra volt kíváncsi, hiszen ők lesznek azok, akik a következő években már a felnőtt mezőnyben fogják oroszlánkarmaikat megvillantani. A címvédő magyar csapat a várakozásnak megfelelően nehéz ellenfeleken vágta át magát a döntőig, ahol a klasszikus és mindig pikáns Olasz-Magyar párharc következett. Az aréna majd felrobbant, sistergett minden a feszültségtől, a csata végig fej-fej mellett, hol ide 1-2 pont volt az előny, hol ugyanennyi a hátrány. Az utolsó menetben aztán minden eldőlt, a magyar csapat 23-19-re verte az olaszokat, így megvédte a junior csapat az Európa-bajnoki címét!

A Magyar csapat a megnyert 20 arany, 22 ezüst és 30 bronzérmével, minden idők legjobb eredményével, a nemzetek közötti éremtáblán az előkelő második helyen végzett Oroszország mögött!

Pointfighting, light-contact és kick-light szakágban is a KirályTeam versenyzői lettek a legeredményesebbek a válogatotton belül.

A csepeli Halker-KirályTeam Kick-box Akadémia versenyzői 10 arany, 6 ezüst és 4 bronzéremmel járultak hozzá a sikerekhez, ezzel nem hivatalosan, a legeredményesebb klub címének zászlaját is továbbvitték, immáron tizenkettedik éve!

Novemberben minden szem Budapestre fog szegeződni, hiszen a WAKO történelmében először rendeznek felnőtt Világbajnokságot minden szabályrendszerben. A magyar szövetség mindent megtesz a sikeres szervezésért, ami jó alapja lehet hogy decemberben az IOC (International Olympic Committee) hivatalos sportágként is elismerheti a Kick-box sportot, ami már az Olimpia előszobája.

 

Európa-bajnokok:

Wallandt Gergely, kadet 1 -37 kg (pointfighting)

Gombás Alexandra, kadet 1 -42 kg (pointfighting)

Cselovszki Patrik, kadet 2 -42 kg (pointfighting)

Cselovszki Patrik, kadet 2 -42 kg (light-contact)

Cselovszki Patrik, kadet 2 -42 kg (kick-light)

Bálint Martin, kadet 2 -47 kg (pointfighting)

Tar Balázs, junior -74 kg (light-contact)

Simonics Elizabet, junior +70 kg (pointfighting)

Veres Roland, older junior -54 kg (full-contact)

Junior pointfighting csapat (Berta Rebeka, Fésű Lajos, valamint Laurincz Boglárka, Opauszki Dávid, Bálint Zoltán, Szász Kristóf)

 

Európa-bajnoki ezüstérmesek:

Roman Nikolasz, kadet 1 -28 kg (pointfighting)

Hammer Máté, kadet 1 -32 kg (pointfighting)

Erős Patrik Zsolt, kadet 2 -52 kg (pointfighting)

Bálint Martin, kadet 2 -47 kg (light-contact)

Tar Balázs, junior -74 kg (kick-light)

Kadet 1 pointfighting csapat (Gombás Alexandra, Wallandt Gergely, Hammer Máté, valamint Haider Katrin, Viczián Dániel, Solymosi Bence)

 

Európa-bajnoki bronzérmesek:

Erős Patrik Zsolt, kadet 2 -52 kg (kick-light)

Zajác Bence, kadet 2 -57 kg (pointfighting)

Fésű Lajos, junior -63 kg (pointfighting)

Berta Rebeka, junior -70 kg (pointfighting)

 

Fotó: Emily Aston és Internet

Szöveg: Balázs Jácint

Utoljára frissítve: 2017. szeptember 13. szerda, 15:13

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail