Birkózó lett a csepeli tornászlányból

Kategória: Sport 2017. máj. 10. szerda, 10:47

kepVáratlan fordulatot vett a 16 éves Nagy Nikolett sportkarrierje, amikor másfél évvel ezelőtt sportágat váltott: a korábban eredményes ritmikus gimnasztikás lány sikeres birkózó lett. A Csepeli BC fiatal tehetsége korosztályában és súlycsoportjában sorra nyeri a versenyeket, legutóbb Horvátországban egy nemzetközi megmérettetésen lett első május 6-án. Miután a hazai válogató versenyeket megnyerte, idén a kadet korosztályúak birkózó Európa-bajnokságon igazolhatja tudását.

Nagy Nikolett a Jedlik Ányos Gimnázium kilencedikes diákja, sportosztályba jár. Nemcsak a sportban, hanem a tanulásban is eredményes. Három éves korától tizennégy évesig ritmikus gimnasztikázott, edzője édesanyja, Nagyné Szabó Mária volt. A serdülők között az együttes kézi-szercsapat verseny tagjaként a Magyar Kupán harmadik lett. Kipróbálta magát a showtánc műfajában is, amelyben egy Európa-bajnoki harmadik és egy világbajnoki második helyezést ért el. Közben gyakran eljárt nézelődni bátyja birkózó edzéseire a csepeli sportcsarnokba. Nagy Zoltán tavaly a kadet Európa-bajnokságon képviselte Magyarországot. Egyszer pedig az történt, hogy Ritter Diletta birkózó edző rábeszélte, próbálja ki a birkózást. 

„Úgy éreztem, hogy a birkózásban sikeresebb lehetek, mint a ritmikus gimnasztikában – mondta Nagy Nikolett. – A ritmikus gimnasztikában pontozzák a versenyzők teljesítményét; ha elrontok valamit, már nem tudok javítani. A birkózásban akkor is fordíthatok az eredményen, ha az elején hátrányba kerülök.”

A csepeli klub edzői, Ritter Diletta és Tóth Gábor felfigyeltek Nikolettre, hogy mozgáskoordinációja kiemelkedő. Az igazán nagy motivációt pedig példaképe, Barka Emese jelentette, aki Bakuban aranyérmet szerzett az Európa Játékokon. Alig három hónapja birkózott, amikor egy hazai válogató versenyen harmadik lett a kadetek között. Aztán jöttek a további sikerek. Saját kategóriájában első évesként két válogatón diadalmaskodott, majd tavaly Ausztriában lett bronzérmes egy nemzetközi versenyen. Legutóbb május 6-án aranyérmet szerzett Horvátországban. A következő célja az idén Szarajevóban megrendezendő kadet Európa-bajnokságon való helytállás, ahol szeretne dobogóra állni. Távolabbi terve között pedig a felnőtt olimpián való részvétel szerepel.

cs.a .     

Utoljára frissítve: 2017. máj. 10. szerda, 10:54

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail