Szoptatás és munkavállalás –10. Csepeli Anyatejes Világnap

Kategória: Programok 2015. szeptember 08. kedd, 18:00

anyatejes5Az anyatejes táplálást népszerűsítették az immáron tízedik alkalommal rendezett Csepeli Anyatejes Világnapon a Rákóczi Kert Civil és Közösségi Házban szeptember 8-án. A Humán Szolgáltatások Igazgatósága (HSZI) Csepeli Védőnői Szolgálat szervezte eseményen Gyurcsikné Szabó Ildikó területi védőnőnek Miniszter Elismerő Oklevelet adott át Erdélyi Bettina, a BFKH XX. Kerületi Intézet Népegészségügyi Osztály szakfelügyelő védőnője. A rendezvény alkalmával az anyatejadó anyákat is köszöntötték.

Az Egészségügyi Világszervezet 1992. augusztus 1-e óta támogatja az anyatejes világnap megünneplését, mivel optimális esetben ez az első olyan táplálék, amely tartalmaz növekedési faktorokat, hormonokat, és több mint 300 féle vitamint. Csepelen 1995 óta tartják számon az eseményt, 2005-től folyamatosan a kerületi védőnők által szervezett rendezvényen hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. Idén a szoptatás és a munkavállalás témája volt középpontban. Az érdeklődők ismeretterjesztő előadások keretében megtudhatták, hogyan támogatják a hatályos törvények az anyák és gyermekek szoptatáshoz fűződő alapvető emberi jogait.

„Magyarországon a törvényi szabályozás és a családvédelmi törvények vonatkozásában ideálisnak mondható a helyzet. A munkaviszonnyal rendelkező anyákat fél év fizetett szülési szabadság illeti meg, és számukra a GYED, GYES is lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermekekkel otthon töltött idő akár hároméves korig is eltarthasson. Külön törvény biztosítja a munkába visszatérő nőknek a szoptatási munkaidő kedvezményt” – tájékoztatott megnyitójában Horváth Andrea, a HSZI védőnő koordinátora.

Beszédében hangsúlyozta: a nők mindennapi életük során a munkát és a gyermeknevelést igyekeznek összhangba hozni. Továbbá a kismamáknak felhívta a figyelmet arra, hogy minden átmeneti nehézségek ellenére gyermekük és saját egészségük érdekében érdemes szoptatniuk, mert az anyatej a legteljesebb táplálék a kisbaba számára.

anyatejes8Ezután Miniszter Elismerő Oklevelet adott át Gyurcsikné Szabó Ildikó területi védőnőnek 35 éve kitartóan végzett kiváló szakmai munkájáért Erdélyi Bettina. A kerületi vezető védőnő méltatta a díjazott munkásságát, akinek elmondása szerint e területen az elhivatottság a fontos.

A rendezvényen többek között „Munka és szoptatás” címmel tartott előadást Kovács Zsuzsanna védőnő, laktációs szaktanácsadó. Egyebek mellett szólt arról, hogyan segíthet a kismamáknak a családi környezet, a társadalom a munkába való visszaállásban. Az előadó szerint sok esetben anyagi megfontolás miatt térnek vissza a munkába az anyák. Magyarországon viszonylag kevés az anyaság védelme érdekében létrehozott anya-bababarát, szülő- vagy családbarát, illetve szoptatásbarát munkahely – mondta el oldalunknak a szaktanácsadó.

A csaknem egész napos eseményen egészséges ételkóstolóval, gyermekjátszóval, szakmai előadásokkal és számos termékbemutatóval várták az érdeklődőket. A programok során a Gróf Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Iskola énekkara adott énekműsort.

A Csepeli Anyatejes Világnapon részt vett dr. Zádori Magolna kerületi tisztifőorvos, Fatérné Rothbart Mária, a HSZI intézményvezetője, Újvárosi Tibor, a HSZI intézményvezető-helyettese, Horváth Andrea védőnő koordinátor, valamint  Kuszenda Péterné volt vezető védőnő.

Antal Zsuzsa

Fotó: Benkő-Molnár Fanni

anyatejesanyatejes2anyatejes3

anyatejes4anyatejes6anyatejes7

Utoljára frissítve: 2015. október 07. szerda, 15:04