A Nemzeti Összetartozás Napjára emlékeztek Csepelen

Kategória: Programok 2017. június 04. vasárnap, 19:59

 

IMG 1403Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 97. évfordulójára emlékeztek a Nemzeti Összetartozás Napján Csepelen. Ez alkalommal átadták a Csepel Díszpolgára kitüntetéseket, s a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a trianoni emlékműnél.

 

A megjelent vendégek között köszöntöttékBorbély Lénárd polgármestert, Schmitt Pál volt köztársasági elnököt, a MOB tiszteletbeli elnökét, Schmittné Makray Katalint, Csepel díszpolgárát, Wittner Máriát, 1956 hősét, Csepel díszpolgárát, Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség alelnökét, Fráter Olivért, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesét, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármestereket, dr. Szeles Gábor jegyzőt, Czirják Károly helytörténészt, a dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnökét, valamint Albert Mátyást, Farkaslaka volt polgármesterét, Hargita megye tanácsosát.

Ahogy Németh Szilárd emlékező beszédében fogalmazott: „A nemzeti összetartozás esszenciáját, Szabó Dezső„Minden magyar felelős minden magyarért.” gondolatát élhetjük át közösen.”

A FIDESZ alenöke Csepel magyar közösségéhez, s a határon túlról érkezett magyar testvérekhez, az emlékezőkhöz szólt. A csíksomlyói pünküsdi búcsúban elhangzott Veres András püspök atya üzenetét tolmácsolta:„Arra kérem minden magyar testvéremet itt a somlyói nyeregben, vagy otthon a televízió képernyője előtt, kapaszkodjunk össze az imában, tudjunk őszintén megbocsátani egymásnak, akarjunk összefogni nemzetünk és hazánk sorsának jobbra fordítása érdekében, így teremtsünk békét önmagunkban, családunkban, országainkban, s legyünk egymás társai a köztünk szeretetben megvalósuló Isten országa építésében! Szüntessünk meg minden viszályt, haragot és széthúzást! Segítsük egymást, hogy minden jó cél, minden nemes szándék közös életünk fejlődését és gazdagodását szolgálja! A Magyarok Nagyasszonya legyen ebben segítőnk!” – idézte a püspök szentbeszédéből az országgyűlési képviselő.

                                                    

Beszédét követően az alelnök Borbély Lénárd polgármesterrel közösen Csepel Díszpolgára kitüntetést adtak át Czirják Károlynak és Albert Mátyásnak a magyarság összetartozásáért végzett munkájukért. Ezután Fráter Olivér az Urmánczy Nándor Egyesület elnökének a báró Kemény János Elméleti Líceum részére felajánlott oktatási segédanyagokat, most jelképesen egy Magyarország térképet nyújtott át.

Meister Éva, a Magyar Művészetért Ex Libris díjas színművész emlékező műsora után koszorút helyeztek el az emlékműnél a csepeli önkormányzat városvezetői, Wittner Mária, Németh Szilárddal együtt Schmitt Pál és Schmittné Makray Katalin, valamint Albert Mátyás Hargita megye tanácsosa, Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nevében, a helyi politikai pártok (FIDSZ- KDNP, Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Párbeszéd Magyarországért – képviselői, valamint a Csepel Önkormányzata Csodakút Egyesített Óvoda küldöttei és a Történelmi Vitézi Rend képviselői.

AZS

Fotó: Vermes Tibor

Utoljára frissítve: 2017. június 06. kedd, 08:26

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail