Meghalni Ukrajnáért – dokumentumfilm az Urániában

Kategória: Programok 2017. április 13. csütörtök, 11:48

Meghalni Ukrajnaert plakatÁprilis 26-án 19 órakor rendezik meg a Meghalni Ukrajnáért című dokumentumfilm díszbemutatóját az Uránia Filmszínházban. A filmet Csarnai Attila rendezte és Skrabski Fruzsina a producere. A rendezvény kétnyelvű lesz, magyar és angol konferálással. A filmet magyarul, angol felirattal vetítik. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az alkotók szeretnék, ha minél több csepeli is megtekintené a filmet az első bemutatása alkalmából.  

A dokumentumfilm három magyar nemzetiségű áldozat családján keresztül mutatja be, hogy a kárpátaljaiakat miként érte a kelet-ukrajnai háború. Kelet-Ukrajnában 2014 tavaszán kezdődtek a fegyveres összecsapások az Oroszország-párti szakadárok és az ukrán kormánycsapatok között, amelyek több ezer halálos áldozattal jártak és sok százezren menekültek el az otthonaikból. A hadseregbe kárpátaljai, magyar nemzetiségű férfiak százait sorozták be, akik közül csaknem egy tucatnyian meghaltak. Két anya és egy feleség idézi fel a pillanatot, amikor megtudták, hogy fiuk és férjük elesett Donyecknél és Luhanszknál. Magyar és ukrán nemzetiségű katonák beszélnek a frontbeli tapasztalataikról és súlyos traumáikról.

A forgatóstáb a fronton járta végig a helyszíneket, ahol a legsúlyosabb csaták voltak és ahol a magyar áldozatok elestek. Megrázó képsorok mutatják, ahogy a szülőföld lakói fogadják a hősöknek kijáró halottas menetet.

Az érdeklődők a részvételi szándékukat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldhetik el legkésőbb április 19-ig. A sikeres regisztrációról válasz emailt küldenek.  

Csepel.hu

Utoljára frissítve: 2017. április 13. csütörtök, 12:35