Napkollektoros és napelemes rendszerre is lehet pályázni a KKV-knak!

Kategória: Közérdekű 2017. február 27., hétfő 16:25

solar 776563A VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 program keretében mikro- kis- és középvállalkozások számára pályázni lehet vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatására. A program egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.

A „VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel" című felhívás keretében legalább 10%-os saját forrással, egyszerűsített eljárással, egyablakos rendszerben vissza nem térítendő támogatás, valamint kölcsön igényelhető. A vissza nem térítendő támogatás és a piacinál jóval kedvezőbb feltételeket kínáló kölcsön (kamat: 2%/év; kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék és előtörlesztési díj nincs) egyidejű igénybevétele kötelező. A megvalósítandó projekt tehát vissza nem térítendő támogatásból, kölcsönből és önrészből tevődik össze.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 3 millió Ft, maximum 50 millió Ft. Az igényelhető visszatérítendő támogatás összege: minimum 3 millió Ft, maximum 50 millió Ft. A támogatási intenzitás (vagyis a vissza nem térítendő támogatás mértéke) középvállalkozás esetében nem haladhatja meg az elszámolható költségek 40%-át, mikro- és kisvállalkozás esetében az 50%-át.

Jelen felhívás keretében csak energiahatékonyság fokozását valamely megújuló energiaforrás felhasználásával kombináló projektjavaslatot lehet benyújtani (továbbiakban komplex projekt).

A komplex projektjavaslatra vonatkozó előírások a következők:

A benyújtott támogatási kérelmek esetében az energiahatékonyság fokozására irányuló projektrész (B-tevékenység) aránya alátámasztottan el kell, hogy érje legalább az 50%-ot a projekt összes elszámolható költségén belül.

A megújuló energia felhasználásra irányuló projektrész (C-tevékenység) aránya alátámasztottan el kell, hogy érje legalább a 10%-ot a projekt összes elszámolható költségén belül.

A kombinációnak projektenként szükséges megfelelni.

A projekt fizikai befejezésére a projekt megkezdését, vagy amennyiben a projekt a Támogatói Okirat hatályba lépéséig nem kezdődött meg, a Támogatói Okirat hatályba lépését követően legfeljebb 12 hónap áll rendelkezésre.

A kölcsön futamideje a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 10 év. A tőketartozás törlesztését a türelmi idő lejártát követően meg kell kezdeni. (A türelmi idő a rendelkezésre tartás végétől számított maximum 12 hónap, de legfeljebb a szerződéskötéstől számított 24 hónap.) A törlesztés a türelmi időt követően havonta egyenlő tőketörlesztő részletekben történik. A kamatfizetés tekintetében türelmi idő nincs. Amennyiben nem történik meg a teljes kölcsön lehívása, a le nem hívott tőkeösszeg az utolsó tőketörlesztések összegéből kerül levonásra, így a futamidő rövidül, és az utolsó törlesztő összeg eltérhet a többitől.

A támogatási kérelmek benyújtására 2017. február 8-tól 2019. február 8-ig van lehetőség. Ezen időszak alatt a támogatási kérelmek értékelése folyamatosan történik.

Amennyiben további részleteket szeretne megtudni a programról, keresse fel a pályázat hivatalos oldalát a következő linken: www.palyazat.gov.hu/vekop-511-512-16.

Utoljára frissítve: 2017. február 27., hétfő 16:35

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail