Nyomtatás

Szmogriadót rendeltek el Budapesten

Kategória: Közérdekű 2017. január 22. vasárnap, 11:30

14499816 546f2bdbdbed1a8fcec7e3b4ba0008b6 wmElrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a budapesti főpolgármester. Hétfő hajnali 6-tól tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

A főváros közleménye szerint a korlátozás minden nap 6 órától 22 óráig tart, de nem terjed ki bizonyos területekre.

Ezekre:

- az M0-as Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszai,

- Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa (Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében).

 

A korlátozás betartását a rendőrség ellenőrzi, és annak megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A szmogriadó nem lép életbe, ha a vasárnapi mérési eredmények azt mutatják, hogy javul a budapesti levegőminőség. Ez azonban csak a vasárnapi mérési eredmények hétfő hajnali értékelése alapján fog kiderülni, akkor is figyelembe véve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) friss előrejelzéseit – áll a főváros közleményében.

Az éjjeli előrejelzése szerint vasárnap nem valószínű a levegő minőségének kedvező változása. Keddtől némi javulás várható ugyan, a hét közepén pedig tovább csökkenhet a levegő szennyezettsége, de a hét második felében megint nagyon magas szennyezőanyag-koncentrációk várhatók.

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő üzemeket pedig arra, hogy csökkentsék porkibocsátásukat.

Miskolcon is túllépte a szálló por koncentrációja a riasztási küszöbértéket, ezért vasárnap reggeltől elrendelték a szmogriadót. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén  vasárnap Budapest, Tököl, Dorog, Vác, Esztergom, Győr, Sopron, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Oszlár, Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Eger és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Emellett Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Várpalota, Pécs levegőjét egészségtelennek minősítették.

 

Forrás: index.hu

Utoljára frissítve: 2017. január 22. vasárnap, 11:58