Biztonságban a temetőben

Kategória: Közérdekű 2016. október 27. csütörtök, 10:34

temeto„Hiányod éget, sajogva, fájva,

Nem hozhat vissza a gyertya lángja.

Lelked velem van, arcomhoz simul,

Lábam önkéntelen is sírodhoz indul.”

 

Közeleg az előttünk álló jeles dátum, nevezetesen november 1., vagyis Halottak Napja. Ezen a napon szinte mindenki megemlékezik azon szeretteiről, akik sajnos már nem lehetnek közöttünk. Sokan kilátogatnak a temetőkbe, hogy legalább néhány percre, és egy lobogó gyertya lángjának erejéig visszaemlékezhessenek a közösen eltöltött időkre. Ez a kis nyugalom mindenkinek jár, ezt senkitől sem szabadna elvenni!

Szomorúan kell azonban tudomásul vennünk, hogy többen akadnak olyanok, akik még ezen időszak a szentségét sem tisztelik, és kihasználva embertársaik emlékezését, vagy az abból adódóan esetlegesen lankadó figyelmüket, bizony még a sírkertekben, vagy azok környékén is meglopják őket.

Ennek megelőzése érdekében állítottuk most össze az alábbi tanácsainkat, amelyek kifejezetten a temetői lopások, illetve a jellemzően sírkertek környékén elkövetett bűncselekmények problémakörével, illetve azok megelőzésének lehetőségeivel foglalkozik.

Kérjük Önöket, mielőtt elindulnának leróni kegyeletüket, olvassák el megelőzési tanácsainkat, és szívleljék meg sorainkat, nehogy emlékezésük perceit elrontsa egy váratlanul bekövetkezett bűncselekmény!

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya

 

Biztonságban emlékezve

 

Tisztelt Hozzátartozók!

Sajnos vannak, akik számára az ünnep nem a békés megemlékezést jelenti, hanem lehetőséget arra, hogy a temetőkbe érkezők értékeit megszerezzék, kihasználva az ilyenkor ugrásszerűen megnövekedő forgalmat, valamint a látogatók jóhiszeműségét, figyelmetlenségét.

Elég egy pillanat, hogy az őrizetlenül hagyott táskákat, csomagokat ellopják, magukkal vigyenek pénzt, telefont és egyéb értékeket! A parkolóban hagyott autók sem jelentenek feltétlenül biztonságot a bennük elhelyezett értékek számára, hiszen a gépkocsi-feltörők rövid idő alatt képesek azokhoz hozzájutni, akár a kesztyűtartóban, akár a csomagtartóban helyezték el azokat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya ezért kéri a kilátogatókat, hogy legyenek körültekintőek, a sírok gondozásakor, és a virágok, koszorúk elhelyezése közben se tévesszék szem elől értékeiket!

 

Közlekedéssel kapcsolatos tanácsok:

A vonattal Budapestre érkező, vagy a fővárosból távozó idősebb korú személyek vegyék igénybe a pályaudvari érték- és csomagmegőrző szolgáltatásokat!

Le- és felszállásnál, illetve a mozgólépcsőn kézitáskáját ajánlott testhez szorítva viselni!

Pénztárcáját, bankkártyáját tegye biztonságos helyre, például ruházata zárt belső zsebébe, kézitáskája belső részébe!

Figyeljen oda mobiltelefonjára: azt ne külső, látható helyen viselje, és ha többen látták, amint telefonál, a beszélgetés után ne külső zsebbe tegye azt vissza!

Iratait és lakásának kulcsát elkülönítve tárolja!

Ha ékszert visel, akkor azt lehetőleg feltűnésmentesen, ruha által takarva tanácsos hordani!

 

Jó tanácsok kerékpárlopások megelőzésre:

Jól látható, forgalmas helyen zárják le kerékpárjaikat, és használjanak legalább két, jó minőségű, masszív zárat! A kerék és a váz legyen mindig együtt, egy stabil tárgyhoz (fa, korlát, kerítés) rögzítve!

A kerékpárról leszedhető tartozékokat, például a világítótesteket szedjék le, és vigyék magukkal!

Jegyezzék fel a kerékpárjaik azonosítására alkalmas jellemzőit, ismertetőjegyeit (típus, vázszám, méret, szín, felszerelések, sérülések stb.)! Gravírozással és úgynevezett mikro-pontos jelölési rendszerrel is elláthatják biciklijeiket!

 

Gépkocsi-feltörések elleni tanácsok:

Ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot, értéktárgyat, okmányt, táskát vagy értéket a gépkocsiban!

Ha kiszállnak a járműből, minden esetben zárják le azt, még akkor is, ha nem távolodnak el tőle!

A gépjárművet lehetőség szerint őrzött, de legalábbis forgalmas parkolóban hagyják!

A járműtől való távozás előtt győződjenek meg az ajtók, az ablakok zárt állapotáról, a riasztó bekapcsolásáról, a mechanikus biztonságtechnikai eszközök felhelyezéséről!

 

Szükség esetén haladéktalanul forduljanak a temetői biztonsági szolgálat munkatársaihoz, vagy a legközelebbi rendőrhöz!

 

Reméljük, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság fokozott biztonsági intézkedései és bűnmegelőzési ajánlásai együttesen biztosítják majd Önök számára a nyugodt, békés megemlékezést, és zavartalanul fog telni az ünnep.

Utoljára frissítve: 2016. október 27. csütörtök, 10:42

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail