Gólyahír: reményvesztett anyukáknak segítenek

Kategória: Közérdekű 2016. szeptember 19. hétfő, 16:01

golyaMiközben nap mint nap hallani újszülöttjeiket nem vállaló, őket elhagyó vagy meggyilkoló anyukákról, karnyújtásnyira van a segítség. A Gólyahír Egyesület a terhesség utolsó heteiben akár lakhatással is segíti a titkolt terheseket. Arról is gondoskodnak, hogy nem kívánt terhesség esetén az újszülöttek a legjobb helyre, szerető örökbefogadókhoz kerüljenek. Móruczné Gabriellával, az egyesület vezetőjével beszélgettünk.

Kiknek próbálnak segíteni?

Minden olyan anyának, aki akarata ellenére esett teherbe vagy nem kívánja megtartani a gyermeket. Magyarországon sok ezer olyan család van, akik szeretnének örökbe fogadni. De még ennél is többen vetetik el a magzatukat. Ha kevesebben választanák az abortusz vagy az állami gondozás helyett az örökbeadást, sokkal több boldog gyerek és sokkal több boldog család lehetne.

Hogyan léphetnek önökkel kapcsolatba?

A rászorulók hívásait mindig fogadjuk a 06-30/251-7120-as telefonszámon. Budapesten és minden megyében vannak karitatív munkatársaink, akiknek az elérhetősége egyesületünk honlapján – golyahiregyesulet.hu – megtalálható. A mi küldetésünk, hogy segítsünk. Egyetlen nem kívánt gyermek se haljon meg, és ne kerüljön évekre állami gondozásba. Van egy krízislakásunk, ahol eltitkolt terhesség esetén a szülés előtti utolsó heteket töltheti a kismama. Csepelről is adtunk örökbe gyerekeket, és csepeli örökbefogadó családjaink is vannak. A Jahn Ferenc Kórházzal különösen jó kapcsolatban állunk.

Milyen anyagi háttere van egy örökbeadásnak?

Mi pénzt senkinek nem adunk és nem kérünk. Közhasznú szervezet vagyunk, az egyetlen támogatási lehetőség felénk az adó egy százaléka. Vagyis mi „csak” segítünk. De aki hozzánk fordul, biztos lehet abban, hogy szerető családba kerül a gyermeke, és minden ehhez kapcsolódó ügyintézésben is lesz támasza. Fontos tudni, hogy az állami gondozásba adás ilyenkor nem megoldás. Hiszen addig nem lesz családja a gyereknek, amíg a szülő ezt nem engedi. Rengeteg gyerek van, akiket nem, vagy ritkán látogatnak a szülei, de nem engedik, hogy örökbe fogadják őket. Ez a legszomorúbb, ami történhet egy nem kívánt babával: szeretet és család nélkül felnőni.

Mi történik az örökbeadás után?

Mi nyílt örökbeadásban segítünk. Az életet adó személyesen is megismeri az örökbefogadó szülőket. Később – de szigorúan rajtunk keresztül – van arra mód, hogy a gyerekről, annak fejlődéséről, életéről fényképeket, információkat kapjon. A többség örül, hogy a babának olyan szerető családja lesz, ahol várják, örülnek neki, és mindent megadnak, amit csak adhatnak.

Utoljára frissítve: 2016. szeptember 19. hétfő, 16:06

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail