Egyeztetések Németországgal a csepelieket is érintő kényszermunkások ügyében

Kategória: Közérdekű 2016. augusztus 25. csütörtök, 10:57

malenkijAz egykori kényszermunkások németországi kárpótlása ügyében komoly érdeklődés tapasztalható az utóbbi napokban, de egyelőre számos kérdést tisztázni kell a német hatóságokkal – mondta érdeklődésünkre Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. Korábban megírtuk: kárpótlást kaphatnak a német államtól azok a kényszermunkások, akiket német nemzetiségű magyarként hurcoltak el a Szovjetunióba a II. világháború után. Csepelről 269, többségében németes hangzású nevű férfit hurcoltak el a Szovjetunióba málenkij robotra.

A német szövetségi közigazgatási hivatal augusztus elején tette közzé a honlapján (Bundesverwaltungsamt, www.bva.bund.de), hogy egyszeri juttatásként 2500 eurós kárpótlást ad gesztusként azoknak, akiket „idegen hatalom által” kényszerítették rabszolgamunkára, és igazolják a német nemzetiséghez való tartozásukat. A német közigazgatási hivatal honlapja először csak németül, angolul, oroszul, lengyelül és románul tette közzé a kárigénylés irányelveit, de néhány napja már magyarul is olvasható a szöveg.

Heinek Ottó elnök elmondta, hogy fokozott érdeklődés kíséri a fejleményeket Magyarországon. Annak idején több százezer magyart hurcoltak el kényszermunkára elsősorban a szovjetunióbeli Donyeck környékére, ugyanakkor tisztázásra vár, hogy a Magyarországon belül internáltakra miképpen vonatkozhat a kárpótlás. Gondot okoz, hogy a civil elhurcoltak egy részét hadifogolyként dokumentálták a szovjet hatóságok; a hadifoglyok viszont nem részesülhetnek a mostani kárpótlásban. Tény viszont, hogy nőket is elhurcoltak nagy számban hadifogolyként nyilvántartva, noha a nők biztosan nem voltak katonák.

Első ránézésre szintén nem tűnik egyszerűnek annak bizonyítása, hogy az elhurcoltak német nemzetiségűek voltak. Egy akkori szovjet hadparancs ugyanakkor határozottan arról szól, hogy a német nemzetiségűeket kell kényszermunkára elvinni. Ennek fényében állítható, hogy a málenkij robotra való elhurcolás – egy kisebb résztől eltekintve – főként a német nemzetiségűek ellen irányult.

Heinek Ottó közölte, hogy a Magyarországi Németek Országos Szövetsége kiemelten foglalkozik az üggyel, és folyamatosan egyeztetéseket folytat a német közigazgatási hivatallal.

Csepelen a 269 elhurcoltból jelenleg négy személyt ismerünk, aki jogosult lehet a kárpótlásra: a mai is élő Strein Oszkár, valamint Niederkirchner Rezső, Hack József és Winkler Gyula leszármazottja. Közös feladat, hogy az egykori kényszermunkások közül minél több személyt megtaláljunk, mert erkölcsi kötelességünk az üldözött honfitársaink melletti kiállás.    

A kárpótlási kérelmet 2017. december 31-ig lehet eljuttatni a hivatalhoz német nyelven.

Cs. A. 

Utoljára frissítve: 2016. augusztus 25. csütörtök, 11:06

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail