Nyomtatás

Nyáron is jelenthet veszélyt a szén-monoxid!

Kategória: Közérdekű 2016. június 23. csütörtök, 13:41

OKF logoAz elmúlt huszonnégy órában hat helyszínre riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés veszélye miatt. A nyári hónapokban is fennáll a szén-monoxid mérgezés veszélye, főként azokban a lakásokban, ahol a használati meleg víz készítéséhez nyitott égésterű gázkazán üzemel. 

A Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség a nyári időszakban is felhívja a figyelmet a készülékek rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni, elzárni!

A szén-monoxid (CO) egy olyan színtelen, szagtalan gáz, amely a szénvegyületek tökéletlen égése során képződik például a cirkókban, kazánokban, átfolyós vízmelegítőkben.

Erősen mérgező, ugyanis a vér hemoglobinjában található vasatomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, ezzel a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza.

Belégzése során azonnali hatása fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése. Tartós hatása, hogy a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, hozzájárulva a koszorúér-elmeszesedéshez, szűkíti a koszorúereket, növeli a szívinfarktus kockázatát.

A veszélyek csökkentése érdekében fontos a rendszeres felülvizsgálatokat elvégeztetni, valamint célszerű minden gáz fűtéssel rendelkező ingatlanba a cirkó vagy kazán közelébe szénmonoxid-érzékelőt telepíteni, ami adott esetben életet menthet.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése (videó):

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=57

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Utoljára frissítve: 2016. június 23. csütörtök, 14:08