Közlekedési rend az ünnepek idején, az év végén és 2016 első napjaiban

Kategória: Közérdekű 2015. december 21. hétfő, 08:14

bkkA Budapesti Közlekedési Központ idén is folyamatos közösségi közlekedést biztosít az ünnepek idején. Ahogy az elmúlt években is, december 24-én, szenteste napján 15–16 óra után a nappali járatoknál ritkábban közlekedő éjszakai buszokkal lehet utazni a fővárosban. A BKK kéri az utasokat, hogy szenteste ne megszokásból közlekedjenek, indulás előtt tervezzék meg utazásukata BKK honlapján található menetrendi kereső segítségével vagy a BKK megújult FUTÁR utazástervezőjévelSzilveszter éjjel jelentősen sűrített, illetve a megszokottnál nagyobb befogadóképességű éjszakai buszok biztosítják, hogy mindenki eljuthasson úti céljához. December 23-án, kedd estétől január 5-én, hétfő reggelig díjmentesen lehet parkolni Budapesten a közterületi parkolókban. A 2015. év végi és 2016. eleji közlekedési rend megismerhető a www.bkk.hu/evvege oldalon. A BKK minden ügyfelének békés ünnepeket kíván.

Közlekedés december 21-én, 22-én és 23-án: az iskolaszüneti menetrend szerint

December 21-én (hétfőn), 22-én (kedden) és 23-án (szerdán) tanítási szünet lesz az alap- és középfokú oktatási intézményekben, ezért 21-én és 22-én az iskolaszüneti hétköznapi/hétfőtől csütörtökig érvényes, míg 23-án az iskolaszüneti hétköznapi/pénteken érvényes menetrendet kell figyelni.

A december 23-ától 24-ére (szerdáról csütörtökre) virradó éjjel az éjszakai járatokkal utazóknak a pénteki menetrendet kell figyelniük.

Közlekedés december 24-én: 16 órától már az éjszakai járatokkal

Reggel és napközben

2015. december 24-én (csütörtökön) hipermarketekhez, áruházakhoz közlekedő járművek 13-14 óra körül indulnak utoljára, a többi tömegközlekedési járat reggel és napközben – körülbelül a 15 és 16 óra közötti időszakig – a szombati menetrend szerint közlekedik, azonban – ahogy az elmúlt években is – rövidített üzemidővel. Az utolsó metrószerelvények indulási időpontjai:

Délután és este

Az utolsó metróinduláshoz igazodik a nappali járatok utolsó indulása is. Ahogy az elmúlt években, a nappali járatok 15-16 óra körüli utolsó indulása után éjszakai járatokkal lehet közlekedni Budapesten. Az éjszakai közlekedéskor megszokott csatlakozási, átszállási lehetőségek ebben az időszakban is biztosítottak. A 6-os villamos 16 és 18 óra között 7-8, 18 és 20 óra között 10, 20 óra után pedig 15 percenként közlekedik. Az éjszakai járatok délután és este jellemzően az éjjelihez hasonló gyakorisággal indulnak, kivéve egyes nagyobb forgalmú járatokat: 16 és 18 óra között az éjszaka megszokottnál sűrűbben közlekedik a 900-as, a 907-es, a 908-as, a 909-es, a 914-es, a 914A, a 916-os, a 923-as, a 931-es, a 956-os, a 973-as, a 979-es és a 979A autóbusz.

Éjjel

A december 24-éről 25-ére virradó éjjel, nagyjából 23:00 után az éjszakai járatok a munkanapi, vasárnaptól csütörtökig érvényes menetrend szerint közlekednek. Néhány éjszakai járat egy-egy indulási időpontja változik, illetve elmarad. A 914A autóbusz a december 24-éről 25-ére virradó éjszaka nem jár (a 914-es autóbusz a megszokott követési időkkel a 914A teljes útvonalát kiszolgálja).

Menetrendi kereső a BKK honlapján

A nappali járatok december 24-ei utolsó indulási időpontjaia BKK honlapján található keresősegítségével ismerhetőek meg úgy, hogy az adott járat számát a keresőmezőbe írja. Az éjszakai járatok december 24-ei speciális, meghosszabbított üzemidejű – illetve egyes járatok esteében változó – menetrendje szintén a keresővel, vagyide kattintvaérhető el.

A BKK kéri az utasokat, hogy szenteste ne megszokásból közlekedjenek, indulás előtt tervezzék meg utazásukat aBKK megújult FUTÁR utazástervezőjével, amely valósidejű járatindulási információk alapján számítja ki az optimális útvonalat.

Közlekedés december 25-én, 26-án és 27-én: vasárnapi/ünnepnapi menetrend szerint

December 25-én (pénteken), 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) az ünnepnapi/vasárnapi indulásokat kell figyelni a menetrendben. A bevásárlóközpontokat érintő járatok az ezeken a napokon zárva tartó áruházakhoz nem térnek be.

A december 25-éről 26-ára (péntekről szombatra) és a 26-áról 27-ére (szombatról vasárnapra) virradó éjjel az éjszakai járatok a szombati menetrend szerint közlekednek. December 27-éről 28-ára (vasárnapról hétfőre) virradóra a munkanapi (vasárnaptól csütörtökig) érvényes menetrendet kell figyelni.

Közlekedés december 28-án, 29-én 30-án, valamint 31-én napközben: az év végi menetrend szerint

2015. december 28-án (hétfőn), 29-én (kedden) és 30-án (szerdán) egész nap, majd 31-én (csütörtökön) napközben az iskolaszünet idején érvényes munkanapi menetrend lesz érvényben, illetve néhány vonalon – ahol ezt a menetrendben is feltüntették – ennél ritkább, az év végi menetrendnek megfelelő, az ilyenkor jellemző utazási szokásokhoz igazodó közlekedésre kell számítani. Az év végi menetrenddel rendelkező vonalak a következők:

December 28-án, 29-én, 30-án és 31-én az ezeken a napokon jellemző alacsony kihasználtság okán nem közlekedik a D11-es hajó, valamint a 100-as, a 142-es és 261E autóbusz.

A december 28-áról 29-ére (hétfőről keddre), a 29-éről 30-ára (keddről szerdára) és a 30-áról 31-ére (szerdáról csütörtökre) virradó éjjel az éjszakai járatok a munkanapi (vasárnaptól csütörtökig) érvényes menetrend szerint közlekednek.

December 31-én a bevásárlóközpontokat kiszolgáló járatok többsége jellemzően 14 órától az utolsó járat indulásáig a bevásárlóközponti megállóhely érintése nélkül, rövidített vagy módosított útvonalon közlekedik. A többi nappali járat menetrend szerinti utolsó indulási időpontjáig viszi az utasokat, ezután a szokásosnál lényegesen sűrűbb éjszakai járatokkal lehet utazni.

Közlekedés szilveszter éjjel: sűrített éjszakai járatokkal

December 31-én a nappali járatok utolsó indulását követően szilveszter éjjel a lényegesen nagyobb kapacitással közlekedő éjszakai vonalakon lehet majd utazni. Egész éjjel közlekedik

Az éjszakai járatok – néhány kivétellel – egész éjszaka sűrűbben vagy nagyobb befogadóképességű buszokkal követik egymást, néhány járat pedig meghosszabbított üzemidővel közlekedik.

Az éjszakai járatok közötti, az egyébként szokásos menetrend szerinti csatlakozások ezen az éjszakán is biztosítottak, a menetrendbe beiktatott pluszindulásoknál azonban nem.

Az éjszakai járatok december 31-éről január 1-jére virradó éjjeli pontos menetrendje a BKKhonlapján hamarosan elérhető lesz.

Közlekedés január 1-jén: vasárnapi menetrend szerint

2016. január 1-jén (pénteken) a járatok a munkaszüneti (vasárnapi) menetrend szerint közlekednek. A bevásárlóközpontokat érintő járatok az ezeken a napokon zárva tartó áruházakhoz nem térnek be.

Közlekedés január 2-án és 3-án: a megszokott hétvégi menetrend szerint

2016. január 2-án (szombaton) a járatok a szombati, 3-án (vasárnap) pedig a vasárnap/ünnepnap érvényes menetrend szerint közlekednek.

Folyamatos jegy- és bérletvásárlási lehetőség az ünnepek alatt is

A fővárosban és az agglomerációban 300 új jegy- és bérletkiadó automata működik, amelyek a legtöbb helyen a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. 2015. december 24-e és 2016. január 1-je között a BKK ügyfélközpontjai, valamint a jegy- és bérletpénztárak speciális, ünnepi nyitva tartással várják a vásárlókat, valamint azon ügyfeleket, akik a közlekedéssel kapcsolatos ügyeiket szeretnék intézni. Az ünnepi nyitva tartás megismerhető honlapunk értékesítésipont-keresőjében– ahol akár helyszínre, akár nyitvatartási időre is keresve megtalálható a legközelebbi ügyfélközpont, pénztár vagy jegy- és bérletkiadó automata –, vagy a csatolt táblázatból.

Az éves bérletek hosszabb érvényességi ideje

Meghosszabbították a 2015-ös naptári évre szólóévesbérletek érvényességi idejét, amelyeket így január 6-a hajnali 2 óra helyett január 9-én hajnali 2 óráig lehet használni. A 2015. évre szóló bérletek közül az alábbi éves bérletek érvényességét hosszabbították meg 2016. január 9-én 2 óráig:

típusú bérletek decemberi szelvénye,

Nem vonatkozik az érvényességi idő meghosszabbítása a nem naptári évre érvényes éves bérletekre, mert azok tetszőleges kezdőnappal válthatók, továbbá nem érinti a havi és negyedéves vagy más, rövidebb érvényességű bérleteket és az éves nosztalgia bérleteket sem.

A BKK felhívja ügyfelei figyelmét arra, hogy a felsorolt bérlettípusok lejárati határidejének meghosszabbításáról a MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. járataira vonatkozóan az említett közlekedési cégek önállóan döntenek.

Az ünnepek alatt is nyitva vannak az ügyfélközpontok, illetve a jegy- és bérletpénztárak

2015. december 24-e és 2016. január 1-je között is várják a vásárlókat a BKK ügyfélközpontjai, valamint a jegy- és bérletpénztárai, valamint azokat az ügyfeleket, akik a közlekedéssel kapcsolatos ügyeiket szeretnék intézni. Az ünnepi nyitva tartás megismerhető a BKK honlapjánakértékesítésipont-keresőjében– ahol akár helyszínre, akár nyitvatartási időre is keresve megtalálható a legközelebbi ügyfélközpont, pénztár vagy jegy- és bérletkiadó automata.

Vásárolja meg időben jövő évi bérletét!

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bérletvásárlást, hiszen várhatóan sokan akarják majd bérletüket megváltani a január 1-3-ai hosszú hétvége után, ezért valószínűleg a BKK több értékesítési pontjánál is megnövekedhet a sorban állás ideje. Célszerű a vásárlást inkább korábbra, a csúcsidőszakon kívüli időszakra időzíteni, hiszen már most is kaphatók a 2016. évre szóló éves és egyéb bérletek. A BKK azt javasolja, hogy ügyfelei elsősorban a Deák Ferenc téren, a Ferenciek terén, a Kelenföld vasútállomásnál, a Keleti pályaudvarnál, a Kőbánya-Kispesten, a Liszt Ferenc Repülőtérnél és a Móricz Zsigmond körtéren található ügyfélközpontokat, illetve a Rumbach Sebestyén utca 19-21. szám alatti központi ügyfélszolgálatot vegyék igénybe.

Parkolás

Budapest területén a közterületi várakozási helyeken 2015. december 23-án (szerdán) 20 órától 2015. január 4-én (hétfőn) 8 óráig díjmentesen lehet parkolni. Ez alól kivételt jelentenek az alábbi várakozóhelyek, ahol ebben az időszakban is a szokásos rend szerint kell fizetni:

A BKK minden ügyfelének boldog, békés ünnepeket kíván.

 

Budapesti Közlekedési Központ

Utoljára frissítve: 2015. december 21. hétfő, 08:24

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail