Hetven éves Csepel fúvószenekara

Kategória: Közérdekű 2015. december 14. hétfő, 08:09

auth6A Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar fergeteges gálakoncertet adott december 12-én, melynek idén a Budapesti Olasz Kultúrintézet adott otthont. A formáció kerek évfordulót ünnepel, hiszen hetvenedik éve működik Csepelen fúvószenekar – ennek alkalmából az év végén szokásos gálakoncert mellett egy könyvet és egy zenei albumot is kiad a Péntek János vezette zenekar.

A teltházas koncerten rendkívül széles zenei repertoárt mutatott be a fúvószenekar. Az előadás Rossini operája, a Sevillai borbély nyitányával indult, majd John Wiliams és Leonard Bernstein művein keresztül a kortárs irányába haladt, de kiválóan illeszkedett a sorba a 2012-es James Bond-film, a Skyfall Grammy-díjas főcimdalának fúvószenekari átirata is. Az est zárásaként Körmendi Péter könnyed Beatles-egyvelegét dirigálta Péntek János karmester. A koncerten mindemellett Magyari Imre Liszt-díjas kürtművész játszott egy kürtversenyt a zenekar kíséretében, valamint a Beatles-egyvelegben játszott szaxofon szólót Gyenes Béla.

A koncert fővédnöke Németh Szilárd országgyűlési képviselő, védnöke pedig Borbély Lénárd, kerületünk polgármestere volt, de jelen volt Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, és ifjabb Auth Henrik, a fúvószenekar közhasznú alapítványának elnöke.

Az előadás kezdete előtt Németh Szilárd bemutatta az évforduló alkalmából készült könyvet, valamint az idén június 6-án a Nemzeti Színházban elhangzott, Bogányi Gergely zongoraművésszel közös előadásról készült albumot. A Bogányi-lemezen a zenekedvelők kiváló minőségben hallgatva idézhetik fel a koncertet, többek között felcsendül Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye, melyet Mondvay György hangszerelt át fúvószenekari kíséretre, ezzel egyedülálló zeneművet létrehozva. A korongon két olyan szám is található, melyek a koncerten nem hangzottak el, ám a teljesség kedvéért mégis a felkerültek a lemezre: a Bogányi-zongora készítésének helyén, az ipolytölgyesi zongorastúdióban vették fel Frédéric Chopin és Liszt Ferenc egy-egy zongoraművét.

A nagy sikerű koncert után merült fel, hogy a zenekar történetét egy szép kötetben feldolgozva a nagyközönség elé kellene tárni. Mintegy három hónap megfeszített munkájával született meg az „Egy csepeli fúvószenekar története” című könyv, mely a történeti feldolgozás és a rengeteg fotó mellett betekintést ad a fúvóshangszerek történetébe is.

A könyv létrejötte Péntek János gyűjtése mellett Dr. Cserhalmi Zsuzsanna és Dr. Gönye Anikó szerzői munkáján alapszik, de nagyban köszönhető a csepeli Munkásotthon munkatársainak, valamint a csepeli önkormányzatnak. A gondosan összeállított kötetből többek között az is kiderül, hogy a világháború utáni magyar történelem egy szomorú jelenségének köszönhető a zenekar létrejötte: Dömötör Lajos, a Zeneakadémia fuvola tanszakának egykori tanára értelmiségiként megbízhatatlan volt az új rendszer számára, a kiváló zenész ezért gyári segédmunkából tartotta el magát és családját. A munka mellett maradt ideje arra, hogy zenekart szervezzen, így jött létre a mai fúvószenekar elődje.

Az elmúlt években a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar egyre ismertebbé vált nem csupán a kerületben, de országos szinten is. A zenekar a komolyzenei átiratoktól a kortárs zenén keresztül egészen a könnyűzenéig számtalan műfajban megmutatja tehetségét – erre kiváló példa az idei gálakoncert. A Bogányi-lemez és az emlékkönyv is azt jelzi, hogy nagy jövője van kerületünk fúvószenekarának.

MN

fotó: BMF

 

 

 

Utoljára frissítve: 2015. december 14. hétfő, 10:34

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail