Extrém időjárással jön a lehűlés, figyelmeztetést adtak ki - térkép

Kategória: Közérdekű 2015. szeptember 24. csütörtök, 09:42

image0924Pénteken országszerte jelentős mennyiségű eső várható, több helyen a szél is kellemetlenre erősödik. Csütörtökön még 27 fok is lehet, pénteken már csak 22-24 a legmelegebb helyeken.

15 megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést péntekre a várható extrém időjárás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A sárga figyelmeztetést részben eső (24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék), részben felhőszakadás (rövid idő alatt 25-30 milliméter csapadék), részben pedig heves (70 km/h-t meghaladó) szél miatt adták ki.

 

A részletes figyelmeztetéseket megyékre bontva az OMSZ honlapján lehet elolvasni.

Csütörtökön még nem lesz olyan súlyos a helyzet. Az időjárás változása megkezdődik, de elsőfokú figyelmeztetést mára csak két északnyugati megyére adtak ki heves szél miatt. A sárgával jelzett területeken 70 km/h-nál hevesebb széllökések várhatók csütörtökön.

A szél nemcsak az Alpokalján, hanem a Bakonyban és a Balaton-parton is megélénkülhet.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön napközben egyre felhősebb lesz az ég, és csapadékra is számítani kell, eleinte inkább északnyugaton, később kelet felé is. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul, de a nyugati határnál, illetve a tartósan felhős területeken kevéssel 20 fok alatt marad. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken viszont már többfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. A északias szelet a Dunántúlon erős, a Nyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik, de zivatarban másutt is lehet erős vagy zivatar széllökés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 22 fok között alakul, de a Tiszántúlon 23, 24 fok is lehet.

MTI-HVG

Utoljára frissítve: 2015. október 07. szerda, 14:39