TÁJÉKOZTATÁS

Kategória: Közérdekű 2015. szeptember 09. szerda, 08:36

Tisztelt Csepeliek!

Szíves tájékoztatásukat tovább folytatva ezúttal a Központi Címregiszterrel (KCR) kapcsolatos eljárásról, valamint ezzel összefüggésben a lakosságot érintő további tudnivalókról írnék néhány sort.

Alapinformációk az Önök részére:

- a KCR etalonadatbázis létrehozása: informatikai úton összevetették az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlanok címét - amelyek a bejegyzés, változás alapjául szolgáló dokumentumokhoz igazodnak -, a lakcím-nyilvántartásban szereplő címekkel. Ott ahol a két cím megegyezett, az adatokat feltöltötték a KCR adatbázisba, függetlenül attól, hogy megfelelnek-e a címek a KCR előírásainak. Későbbiek során ez is felülvizsgálandó.

- az eljárás megindulása: ahol eltérések voltak a címelemek között, vagy valamely címelem hiányzott, ott cím, címelem megállapítást kellett, kell lefolytatni, amelynek már meg kell felelni a KCR címképzési szabályainak. Ezen túlmenően, a Földhivatal keresi meg a jegyzőt, hogy képezzen címet, címelemet az ingatlannak, mivel olyan változást vezettek át az ingatlan-nyilvántartásban, mely érinti az ingatlan címét is (ingatlanok összevonása, megosztása, új ingatlan nyilvántartásba vétele, stb.) . A Kormányhivatal Járási Hivatal Okmány irodája is megkeresi a jegyzőt, amennyiben nem tudja a lakcímkártyát kiadni, mivel az ingatlan címe nem felel meg a KCR előírásainak.

Itt hívnám fel a figyelmüket, hogy valamennyi cím KCR-nek való megfeleltetése megtörténik, de ez hosszú éveket vesz igénybe.  A lakcímkártyák folyamatos cseréje, kiadása (születés, költözéssel járó történő címváltozás) során a cím is felülvizsgálatra kerül, illetve ahol szükséges, ott KCR-nek megfelelő címképzési eljárást folytat le a Polgármester Hivatal.

- ügyintézési határidő: a KCR nem állapít meg határidőket. Mint azt már első tájékoztatómban is olvashatták a címképzési eljárás nem a közigazgatási és hatósági eljárás szabályai szerint történik, hanem úgynevezett kivett eljárás.

- jogorvoslat: maga a KCR eljárása ellen nem lehet jogorvoslattal élni, de az egyes címelemek képzése ellen igen, a döntést meghozó szerv aktusától függően;         utcanév-                             képviselőtestület- bíróság;

házszám-                            építésügyi hatóság- kormányhivatal- bíróság;

emelet, ajtószám-          alapító okirat- bíróság

- okmánycsere költsége: a KCR alapján történő okmány csere első alkalommal ingyenes

Jelenleg a KCR adatbázis felállítása folyik, valamint a felülvizsgálandó címek tisztítása. A lakosságnak semmi teendője nincs ezzel kapcsolatban. A kiadott lakcímkártyája mindenkinek érvényes, cseréje a KCR miatt egyelőre nem szükséges.

A címregiszterrel kapcsolatos eljárás lezárása után, ha lakcímkártyája cseréje szükséges annak időpontjáról az okmányiroda külön értesítést küld.

 

dr. Szeles Gábor s.k.

jegyző

Utoljára frissítve: 2015. október 07. szerda, 15:04

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail