Marad a 24 órás orvosi ügyelet

Kategória: Közérdekű 2023. március 12. vasárnap, 12:35

tiesz

A február 23-ai testületi ülésen elfogadták a költségvetést, és ez lehetővé teszi, hogy a megszokott formában működjön tovább az ügyelet.

A 24 órás orvosi ügyelet fenntartása az önkormányzat önként vállalt feladata, melyet továbbra is az Inter-Ambulance Egészségügyi és Szolgáltató Zrt. lát el a kerületben (Görgey Artúr tér 8., telefon: 700-1411.) Bár felmerült, hogy az ügyeleti rendszer csak a háziorvosok rendelési idején túl működjön, de a kerület vezetése úgy döntött, ne legyen ebben változás.

 

„Marad az ügyelet, úgy, ahogy eddig, éves szinten azonban ötvenmillió forinttal kerül többe az ellátás. Az áremelkedésben nagy szerepet játszik az üzemanyagárak nagyfokú drágulása és a bérek emelkedése” – mondta el lapunknak dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója, hozzátéve: az ügyelet nem a Tóth Ilona szakrendelő ellátási területéhez tartozik. „Az ügyeletet érintő panas - szal a betegjogi képviselőhöz, illetve az Inter-Ambulance Zrt. vezetőségéhez lehet fordulni” ‒ hangsúlyozta a főigazgató. Kiemelte, az ellátással kapcsolatos problémákat elsősorban létszámhiány okozza.

 

„A magáncégek nem kapnak az egészségpénztártól bértámogatást, de a náluk dolgozó orvosok is szeretnének olyan bért kapni, mint az állami szférában dolgozók. Mivel ezt a cégek nehezen tudják kigazdálkodni, ez oda vezetett, hogy kevesebben helyezkednek el náluk. Előfordul, hogy két-három kerületre csupán egy orvos jut” – mondta a főigazgató. Ugyanakkor hozzátette: a szakrendelő próbálja bővíteni a szemészeti óraszámot is, remélhetőleg hamarosan ismét lesz gyermekszemészet is a kerületben, az egynapos sebészet közbeszerzési eljárásai pedig rendben zajlanak.

 

PE