Néhány műszaki érdekesség a ingyenes csepeli lakossági LED csereprogramhoz kapcsolódóan

Kategória: Közérdekű 2023. március 08. szerda, 12:35

LED zold

Egy átlagos magyar háztartásban közel 20 db izzó található, és a világítás költsége a teljes villanyköltség körülbelül 30 százalékát teszi ki.

A hagyományos izzólámpás világítási technológia az elmúlt 150 évben sokat fejlődött, de alapvető problémáját azóta sem tudta levetkőzni: a működéshez szükséges energia jelentős része hővé alakul, ezért a fényhasznosítása alacsony. Az utóbbi évtizedekben számos új világítási megoldás született, ám közülük hatékonyságban egy sem éri el a LED világítótestek szintjét.

 

Ugyanakkora megvilágítás eléréséhez egy LED lámpának akár 80-85 százalékkal kevesebb energia is elég egy izzószálas égőhöz képest. LED-ek használatával észrevehetően csökkenthető a háztartások villanyszámlája, valamint a környezeti terhelés is, hiszen országos szinten kevesebb energia előállítására lesz szükség.

 

Míg egy “klasszikus” izzó élettartama körülbelül 1.000 óra, addig egy LED - minőségétől függően - ennek sokszorosát, 5.000-15.000 órányi folyamatos használatot is bír. Bár a LED darabára magasabb egy izzószálas égőénél, ez a különbség gyorsan eltűnik, ha számításba vesszük, hogy több tucat wolframizzót is elhasználhatunk, mire akár egy LED is az élettartama végére érne.

 

Regisztráció a csepeli ingyenes lakossági LED csereprogramra: https://www.ledcsere.hu/

 

Jelentkezési határidő: március 31.

Utoljára frissítve: 2023. március 08. szerda, 12:44