Állampolgársági eskütétel a Polgármesteri Hivatalban Kiemelt

Kategória: Közérdekű 2023. március 07. kedd, 09:20

allampolg 2023 marc

2023. március 7.-én magyar állampolgári esküt tettek a csepeli polgármesteri hivatal nagytanácstermében.

A Himnuszt és az eskütételt követően Morovik Attila alpolgármester egy Szent Istvánt ábrázoló dossziéban adta át a magyar állampolgárságot igazoló kártyát.

 

Ezt követően Wass Albert Üzenet haza című versét és a Szózatot hallgatták meg a jelenlévők.

 

A Magyar Országgyűlés 2010. május 26-án fogadta el az Orbán Viktor, Semjén Zsolt, illetve Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos által benyújtott törvényjavaslatot, az egyszerűsített honosítási eljárást, közkeletű nevén a kettős állampolgárságot. A törvénymódosítás anélkül ad lehetőséget a határon túli magyarok kedvezményes honosítására, hogy a kérvényezők Magyarországra költöznének. A jogszabály 2010. augusztus 20-án lépett hatályba és a 2011. január 1. óta alkalmazzák.

 

A honosítást azok kérhetik, akiknek a szülei, nagyszülei 1918 vagy 1945 előtt magyar állampolgárok voltak vagy vélelmezik magyarországi származásukat. Feltétele, hogy a kérelmező beszéljen magyarul, illetve ne jelentsen veszélyt Magyarország nemzet- és közbiztonságára.

 

„Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését”. (Magyarország alaptörvénye).

Utoljára frissítve: 2023. március 07. kedd, 09:30