Változások gázárkedvezmény igénybevétele esetén

Kategória: Közérdekű 2023. január 12. csütörtök, 14:01

korcimer kiemeltTisztelt Csepeliek!

2022. év szeptemberétől az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rend.) előírása lehetővé tette a társasháznak, vagy lakószövetkezetnek nem minősülő, legfeljebb négylakásos lakóépületek lakásszámának – jegyzői hatósági bizonyítvánnyal történő – igazolását gázárkedvezmény igénybevétele céljából.

 

2023. január 10. napjától a korábbi előírások módosításra kerültek, melyek enyhítik az önálló lakásokkal szemben korábban figyelembe veendő követelményeket az eljárás során.

 

A többlakásos épületek esetében elég egy közös bejárat is.

 

A Korm. rend. módosítása után, a hatósági bizonyítvány kiállítása során, nem kell figyelembe venni

 

a) az OTÉK 1. számú melléklet 95. pontjában foglalt, az önálló rendeltetési egységek önálló bejáratára, valamint

 

b) a lakások műszaki megosztására

 

vonatkozó követelményeket, ha a lakások az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) 105. §-ában foglalt egyéb követelményeknek eleget tesznek.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a közös bejárat vagy a lakások/lakrészek összenyitása esetén, ettől függetlenül a jogszabály megköveteli, hogy a lakások önállóan használhatóak legyenek. Az OTÉK 105. §- ban meghatározott lakás feltételeinek teljesülnie kell minden lakásként meghatározott rendeltetési egységre vonatkozóan külön-külön is. Tehát ha a többlakásos lakóépületben nincs meg a pihenésre, főzésre, tisztálkodásra, mosogatásra alkalmas helyiségekből a lakásokhoz tartozó, megfelelő számú helyiség (pl. két konyha, fürdő, wc, háló stb.), vagy a szobaméretek nem megfelelőek, akkor ott vélhetően továbbra sem lesz kiadható a hatósági bizonyítvány.

 

Bizonyos esetekben, társasházak esetében is kérhető jegyzői hatósági bizonyítvány

 

A másik jelentős változás a jelenlegi jogszabálymódosításban, hogy ha a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő lakóépületben, ingatlanon, ingatlan-együttesben, vagy az önálló mérési pontot (felhasználási helyet) képező, a társasház alapító okirata szerinti társasházi albetéten belül több, de legfeljebb négy lakás rendeltetési egység található, ott a települési önkormányzat jegyzője kérelemre kiállíthatja a hatósági bizonyítványt. Vagyis, ha a társasház egyik külön albetéten szereplő lakásán belül több (legfeljebb négy) lakás található, úgy annak száma már igazolható a jegyző által, amennyiben egy fogyasztási helyet képeznek.

 

pdfTajekoztatas_hatosagi_bizonyitvany_kiadasarol.pdf

 

 pdfHatosagi_bizonyitvany_iranti_kerelem_nyomtatvany_kieg.pdf

 

 pdfCsaladi_fogyasztoi_kozosseg_adatkezelesi_tajekoztato_1.pdf

 

Utoljára frissítve: 2023. január 13. péntek, 11:42