14 éve ezen a napon volt a csepeli kettős gyilkosság Kiemelt

Kategória: Közérdekű 2023. január 07. szombat, 12:50

Kettosgyilkossageml2023

Napra pontosan 14 évvel ezelőtt ölette meg Deme Gábor, az MSZP volt önkormányzati képviselője a szintén szocialista politikusként is ismert Takács József iskolaigazgatót, valamint Papp László tanárt Kun Tamás gondnokkal. Az áldozatokra emlékezett meg a csepeli temetőben Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek.

 

Kun 2013-ban tényleges életfogytiglant kapott, Deme életfogytiglanját legkorábban 36 év letöltése után vizsgálhatják felül, azaz leghamarabb 2045-ben kerülhet szabadlábra. A tragédia politikai háttere máig nem tisztázott.

 

A kivégzés után hat és fél évvel készült dokumentumfilm az egész országot megrázta, és a motivációkat illetően kérdések sorát vetette fel. Az ügy különlegessége, hogy a gyilkosság perceiről hangfelvétel készült, ami az európai kriminalisztika történetében példa nélküli.

 

A film ma is megválaszolatlan fő kérdése, hogy az MSZP-n belüli „rendszerhiba” vezetett-e el a kettős gyilkosságig, hogy miért fajulhatott emberölésig két szocialista politikus közötti vita. Takács József iskolaigazgató szintén az MSZP kerületi politikusaként volt ismert, s úgy jellemezték őt, hogy azon ritka politikusok közé tartozott, akik nem tűrték a köztörvényes bűncselekményeket.

 

Amikor rájött, hogy párttársa, Deme – aki többször dicsekedett azzal, hogy dolgozott az FBI által maffiafőnöknek tartott Szeva bácsinak – sikkasztott az alapítványi iskola pénzéből, feljelentést akart tenni. Takács a halála előtt nem sokkal a kerületi rendőrkapitányságon járt, vitte magával a Demére terhelő iratokat is, ám a feljelentést formailag mégsem tette meg. Kivégzése után a bizonyítékokat a tettesek elvitték a helyszínről.

 

Deme 2009. január 7-re egyeztetést kért Takácstól az iskolában a sikkasztásról. Takács Papp László tanárt kérte meg, hogy vegyen részt az egyeztetésen, és zsebbe rejtve a diktafont, vegye fel azt. Deméék erről mit sem tudtak, így a hatóságoknak megdönthetetlen bizonyítéka volt, hiszen a diktafon a gyilkosság pillanatait, sőt az utána történteket is rögzítette.

 

Az eltelt tizennégy év óta sincs válasz több kérdésre sem. Így például arra, hogy Deme pontosan miről tárgyalt másfél órán át Podolák Györggyel, az MSZP csepeli országgyűlési képviselőjével, akitől egyenesen a gyilkosság helyszínére ment. Podolákot egyébként addig ki sem hallgatták a rendőrök tanúként, amíg Ábel Attila, Csepel jelenlegi fideszes alpolgármestere fel nem hívta a hatóságok figyelmét a találkozóra.

Utoljára frissítve: 2023. január 07. szombat, 13:13