Gulyás Gergely: A kormány kiterjeszti a tojásra és a burgonyára az árstopot

Kategória: Közérdekű 2022. november 09. szerda, 11:09

995823c525d44635bfa60de4ff547a2fA kormány úgy döntött, hogy a friss tojás és az étkezési burgonya ára a 2022. szeptember 30-i áránál nem lehet magasabb – jelentette be Gulyás Gergely a ma délelőtti rendkívüli kormányinfón.


A kormány a tegnapi ülésén számtalan kérdéssel foglalkozott: tárgyalt a gazdasági helyzetről, érintett Európai Uniós kérdéseket, és az energetikával is foglalkozott.
– A legnagyobb probléma az a szankciós infláció, amellyel a magyar gazdaság küzd. A szankciók hatását mi sem bizonyítja jobban, minthogy elég volt bejelenteni a kilencedik szankcióscsomag szándékát, és ez már a gáz árának emelkedéséhez vezetett. Ez az, amit a boltokban növekvő árakban nap mint nap láthatunk. Amíg új újabb és újabb szankciók lesznek, addig szankciós infláció is lesz – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.


A kormány határozott szándéka, hogy a jövő év végére a jelenlegi felére szorítsa le az inflációt. Ezért tartjuk fenn a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig, a benzin-árstopot a lakossági fogyasztók részére, a kis és közepes vállalkozásoknak a kamatstopot is ezért találtuk ki – tette hozzá a tárcavezető.


– Korábban az élelmiszerárstopok bevezetésénél jeleztük, hogy bizonyos termékekhez mindenki a korábbi áron jusson hozzá – mondta.


A kormány arra jutott, hogy újabb két termékre terjeszti ki az árstopok rendszerét. A kormány a friss tojás és az étkezési burgonya esetében 2022.09.30-i árat rögzíti. Ezzel is az infláció megfékezéséhez szeretnének hozzájárulni, illetve ahhoz, hogy az alapvető élelmiszerek esetében ne növekedjenek az árak.


A kormány tárgyalt a jövő évi rezsiárakról is. December 31-ig döntöttek a rezsiárakról. A kormány elkötelezett a rezsicsökkentés fenntartása érdekében.


A rendszerhasználati díj nem emelkedhet a jövő évben sem a lakossági fogyasztók számára – jelentette ki. Az energiaárak esetében azonban ez emelkedik.


– Az áremelkedés mértéke nem érvényesíthető a lakosság irányába – hangsúlyozta. Hogy ez ne jelentsen megfizethetetlen terhet az ipar számára, a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre extraprofitadót vetnek ki. Ennek a mértéke 40 milliárd forint.


Borítókép: Gulyás Gergely a kormányinfón (Fotó: Balogh Zoltán)

 

Magyarnemzet.hu