Rezsivédelmi intézkedések Csepelen

Kategória: Közérdekű 2022. október 20. csütörtök, 13:47

korcimer kiemeltA csepeli önkormányzatnál a megszokott működés mellett közel 2 milliárd forinttal lenne magasabb az energiaköltség. Ez sokszorosa a megszokottnak, a növekedést pedig nem tudja fedezni a költségvetés. Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy a művelődési házak, egészségügyi intézmények munkáját a téli időszakban is, ám összevont helyszíneken folytatja. A bölcsődék és óvodák esetében a téli időszakra sem lesznek összevonások, a Királyerdei Művelődési Házban pedig fontos felújítási munkákat kezdenek el. Az önkormányzat nem csak a működés folytonosságát, az intézmények energetikai felülvizsgálatát és korszerűsítését, de munkavállalóinak megtartását is fontosnak tartja, ezért nem lesznek elbocsátások.

 

Az orosz-ukrán háború és a szankciós politika miatt drasztikusan, a korábbi sokszorosára emelkedtek a rezsiköltségek. Ez súlyosan érinti az állami és önkormányzati intézményeket, mivel sehol nem fér bele a költségvetésbe a rezsi többbszörösére emelkedése. Ezért mindenhol takarékossági intézkedések születnek.

 

Csepelen az új költségek a számítások szerint éves szinten közel 2 milliárd forint energiaár-emelkedést jelentenek. Borbély Lénárd polgármester a napokban összehívta az önkormányzati cégek, intézmények vezetőit, hogy megnézzék, miként lehetne takarékoskodni.

 

Mutatjuk az intézkedéseket:

 

A polgármesteri hivatal épületegyüttesének távhőköltsége nagyjából a tízszeresére növekedett éves szinten. A csökkentés érdekében meghosszabbított közigazgatási szünetet és kötelező szabadságot rendeltek el a hivatal dolgozói számára ez év december 19-től 2023. január 8-ig. Ezt azt jelenti, hogy 23 napon keresztül 8 fokon fogják temperálni az épületegyüttest. Ez kiterjed az összes önkormányzati cégre és az intézményekre is. Az önkormányzati épületekben elrendelték általánosságban a 18 fokos hőmérséklet tartását a tél végéig. Az intézkedést szigorúan betartatják. A közterület-felügyeletet az eddigi helyéről a polgármesteri hivatal épületébe költöztetik. A közterület-felügyeletet a következő hónnapokban az önkormányzat a térfigyelő-kamerarendszer fejlesztésével erősíti meg. Az anyakönyvi ügyeket és a segélyezést továbbra is úgy lehet intézni, ahogy eddig.

 

A Tóth Ilona Egészségügyi Szakszolgálatnál a FŐTÁV, a villamosenergia-szolgáltatás és a földgáz szolgáltatás díja is jelentős többletköltséget eredményez. A költségmegtakarítás érdekében a Csikó sétányon lévő rendelőbe költözik a Tüdőgondozó november 2-től, a lépéssel a számítások szerint 60 millió forint takarítható meg. A volt szülőotthon, amelyben a tüdőgondozó működik, hamarosan teljesen meg fog újulni az Egészséges Budapest Program keretében. A Csikó sétányon lévő rendelő felnőtt háziorvosai továbbra is a sétányon rendelnek. A Mansfeld Péter utcában működő irattárat szintén elköltöztetik, így a rendkívül rossz hőszigetelésű épületben le lehet állítani a fűtést. Ennek az egyébként rendkívül rossz állapotban lévő épületnek a fűtési költsége 300 millió forintra növekedne. Az eddig a Tüdőgondozóban működő vérvételi pont a Szent István úti rendelőbe költözik. A gyermekrendelőken ugyanakkor biztosítani fogják a 22 fokot, a felnőtt rendelőkben pedig a 20-22 fok lesz elérhető.

 

A Humán Szolgáltatások Igazgatósága (HSZI) távhőköltsége ugyancsak drasztikusan emelkedett az új számítások szerint. A bölcsődékben egész télen biztosítani fogják a 22 fokot. A Cseperedő bölcsőde november 4-én leválik a távhőszolgáltatásról, ún. „hőközpont” lesz. A téli szünetben a bölcsődei ügyelet várhatóan az ÁMK-ban lesz. Ugyanakkor az idősek és a fogyatékkal élők nappali ellátásával kapcsolatban egy felmérés készül arról, hogy igénylik-e az érintettek az ellátást, ettől függően december 19-e és január 8-a között az ellátás szünetelhet. Az Ady Közösségi Ház december 19-től 2023. január 8-ig zárva tart, a Család- és Gyermekjóléti Központ nyitvatartása pedig rövidül. A központ hétköznaponként délután 15.00 óráig lesz nyitva. A pénteki nyitvatartás ugyanakkor változatlan. A központi szociális ellátás végig üzemel.

 

A csepeli óvodáknál egy kormányrendelet értelmében legalább 20 fokos hőmérsékletet kell biztosítani, az önkormányzat azonban ennél melegebbet, 22 fokot szeretne beállítani. Az óvodák nem lesznek nyitva december 19 és január 8-a között, az ügyeletet öt intézmény fogja ellátni december 19-től január 8-ig. Az óvodáknál felmerült, hogy kevesebb intézményben is elférne a jelenlegi gyereklétszám, az elmúlt évtizedekben ugyanis jelentősen csökkent a gyereklétszám. Noha a szakmai szempontból indokolt lehetne óvodákat összeköltöztetni majd később összevonni, Borbély Lénárd polgármester döntése értelmében erre nem kerül sor. Helyette energiahatékonysági beruházásokat fognak indítani a legnagyobb óvodákban.

 

A Városgazdánál természetesen továbbra is zajlik a városfenntartás a téli időszakban, kötelező szabadság ugyanakkor itt is lesz december 19-e és december 8-a között. A számítások szerint itt több tíz millió forinttal emelkednek meg a rezsiköltségek éves szinten. A cég alá tartozó épületekben, intézményekben nem lehet több, mint 18 fok. Az ÁMK sportcsarnokából a sokkal korszerűbb és energiahatékonyabb Laurencz László sportcsarnokba kerülnek az iskolai órák, így csak egy nagy csarnokot kell kifűteni. A csepeli strand bezárására pedig már októberben sor került. A strand május 1-én nyitja meg újra a kapuit. A Csepeli Piacon szakaszolják majd a fűtést, hogy a kevésbé kihasznált irodákra ne kelljen költeni.

 

A közművelődési intézményeknél összesen hét telephely érintett, a távhő árának esetében itt nagyjából a tízszeres szorzó érvényesül. A költségcsökkentés érdekében az itt dolgozóknál ugyancsak életbe lép a kötelező szabadság december 19-e és 2023. január 8-a között. A Királyerdei Művelődési Házat energetikai korszerűsítés miatt zárva tartják jövő év tavaszig. A korszerűsítés során felújítják a tetőt és a fűtési rendszert, a beruházásból így 30-50 százalék megtakarítás várható majd a jövőben. A Csepeli Városkép Kft. a Csete Balázs utcából a téli időszakban átköltözik a Napközis Táborba, a Radnóti Miklós Művelődési Ház programjait pedig szintén elköltöztetik a jövő tavaszig. A közösségi, művelődési programok jelentős része a Szabó Magda Közösségi Házba költözik. A csepeli nyugdíjas ház programjai szintén más helyszíneken lesznek megtartva. A művelődési házak téli leállítását a polgármester csak úgy engedélyezte, hogy az ott megtartott összes foglalkozásnak új helyszínt kell találni ebben az átmeneti időszakban.

 

Az Összetartozás Házában eddig klímaberendezéssel fütöttek, és csak akkor, ha látogatók érkeztek, így az nyitva marad. A csoportok heti egyszeri látogatásához előzetes regisztráció és időpontegyeztetés szükséges. A Napközis Tábor és a Rákóczi kert az elmúlt években újultak meg, így továbbra is működni tudnak. Fontos tudni, hogy a Radnóti Miklós Művelődési Ház és a Királyerdei Művelődési Ház, valamint a nyugdíjas ház rendszeres programjai a Napközis Táborban, a Rákóczi Kertben és a Szabó Magda Közösségi Házban lesznek megtartva.

 

Az intézkedésektől éves szinten közel 600 millió forint megtakarítást vár az önkormányzat. Ezzel együtt is a várható költségnövekedés 1,4 milliárd forint körül várható, amely nagy kihívást jelent az elkövetkezendő időszakban.

Utoljára frissítve: 2022. október 21. péntek, 08:45