Borbély Lénárd: „Csepelre hoztuk az ország egyik legmenőbb zenei klubját, a Barba Negrát”

Kategória: Közérdekű 2022. október 05. szerda, 16:12

barbanegra 2022 1000x667Hosszú előkészítő munka után október közepétől Csepelre költözik Budapest egyik legismertebb zenei, szabadidős, kulturális helyszíne, a Barba Negra. Erről nyilatkozott lapunknak Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

Mit kell tudni a Barba Negráról?

 

A Barba Negra Budapest egyik legnevesebb élőzenei, kulturális helyszíne több mint tíz éve működik az egyik szomszédos kerületben, és hamarosan itt nálunk, a mi kerületünkben nyitja meg új bázisát Észak-Csepelen, a Szállító utcában. A Barba Negrát olyan nemzetközi és hazai sztárok tisztelték meg eddig fellépésükkel, mint a Whitesnake, a Stone Sour, az Edda Művek, a Bikini, Demjén, a Tankcsapda, a Lord, az Ossian, a Road vagy a Kowalsky meg a Vega. Biztos vagyok benne, hogy ez a sor nálunk is folytatódni fog.

 

Miért jött szóba a költözés?

 

Egyszerűen kinőtték a régi helyüket. Folyamatosan bővülő zenei programjaikhoz kerestek nagyobb befogadóképességű, biztonságos, jól megközelíthető helyszínt, ahol ez a könnyűzenei kulturális létesítmény méltó, új otthonra talál, és a helyi lakosok nyugalmát sem zavarják a koncertek.

A programok eleinte a régi és az új helyszínen is zajlanak majd, de szépen fokozatosan minden program Csepelre fog költözni.

 

Hogy sikerült Csepelre hívni ezt a nagy presztízsű rendezvényhelyszínt?

 

Régóta meglévő igény a fiatalok részéről Csepelen, hogy legyen számukra egy igényes hely a kerületben, ahol kikapcsolódhatnak. Több mint három éve tárgyalunk a Barba Negra vezetésével egy olyan együttműködésről, ami felhelyezi Csepelt a kulturális és a zenei világ térképére. Nyitni szeretnénk, és olyan lehetőséget kerestünk, amellyel gazdagítani tudjuk a kerületi programok kínálatát. Közös siker, hogy a Barba Negra nem más kerületet, hanem Csepelt választotta, ide költözésük óriási elismerés kerületünk számára.

 

Mit jelent Csepel számára a Barba Negra ide költözése?

 

Stratégiai célunk – és azt hiszem, ezt nagyrészt már teljesítettük is –, hogyCsepel ne egy „alvóváros” legyen, hanem az itt élők a kerületen belül megtalálják mindazokat a szolgáltatásokat és programokat, amelyek miatt Csepelt teljes értékű és nagybetűs Otthonuknak tekintik. Elmondhatom, hogy Csepel kulturális életének fellendítése egy folyamat, amely már több mint tíz éve tart, és most újabb mérföldkőhöz érkezett. A fiatalokkal kapcsolatban szeretnénk, hogy egyre több esemény közül válogathassanak a kerületben, ha szórakozásról, szabadidőről, közös élményekről van szó, és mindezért ne kelljen Csepelről elmenniük vagy a belvárosba utazniuk.

 

Csepeliként miért lesz érdemes elmenni az új Barba Negrába?

 

Sokféle együttműködést tervezünk. Például lesz mód rá, hogy a kerület egészségügyi dolgozói kedvezményes vagy ingyenes jegyekhez jussanak a zenei rendezvényekre, de tervezünk hasonló lehetőséget a csepeli fiatalok körében is. Egyébként a létesítmény komplex rendezvényhelyszínként is működik majd, amely az élőzenei programok mellett konferenciáknak, sporteseményeknek, sportgáláknak, kerületi eseményeknek, iskolai programoknak, civil szervezeteknek is helyet biztosít. Itt lesz például már az idei évtől a Fogyatékos Emberek Világnapjának fő eseménye is.

 

Számít-e konfliktusokra az önkormányzat a Barba Negra miatt?

 

A tárgyalások során Csepel vezetőiként számunkra elsődleges volt, hogy csak és kizárólag megbízható partnert hozzunk a kerületbe. Olyat, amelyik hosszú távú, jó kapcsolatra törekszik az itteni lakossággal és a csepelieket képviselő önkormányzattal. A Barba Negrát ilyen partnernek ismertük meg, és korábbi helyszínükön sem hallottunk olyanról, hogy feszültség lett volna körülöttük, akár a hatóságokkal, akár a kerületi vezetéssel. Olyan színvonalas élőzenei helyszínt álmodtunk meg Csepelre, ahol minden korosztály kulturált körülmények között, biztonságban tudja jól érezni magát, anélkül, hogy bárki másnak ezzel gondot okozna.

 

Meg tudja nyugtatni a zaj miatt aggódó kerületieket?

 

Sok és körültekintő egyeztetés előzte meg a helyszínválasztást. A Barba Negra végül Észak-Csepel területén működik majd, közvetlen környezetében nincsenek lakott területek, a nagyobb lélekszámú csepeli városrészektől pedig kifejezetten távol helyezkedik el. Ez azért fontos, hogy el lehessen kerülni a zavaró zajhatásokat, amire az üzemeltetők ígéretet is tettek. A létesítmény magja egy minden oldalról zárt, mobil szendvicspanelekkel, hanggátló függönyökkel határolt, kb. 3000 fős rendezvénytér. Magyarországon soha nem létesült még ilyen kapacitás mellett, ilyen komoly technikai felszereltséggel állandó, zárt rendezvényhelyszín.

Ez kerül kibővítésre a nyári hónapokban egy nagyobb, de zajvédelmi szempontból jól végig gondolt, szintén fedhető és oldalról zárható kültéri résszel.

 

Milyen garanciát kapnak azok, akik mégis úgy éreznék, hogy zavarja őket az Észak-Csepelen zajló valamelyik program?

 

Felkészültünk erre is. A rendőrséggel, közterület-felügyelettel lezajlottak és folyamatosak az egyeztetések. A hely üzemeltetőivel való tárgyalásaink során elértük, hogy a zajkibocsátást a szervezők folyamatosan mérni fogják, és ha szükséges, változtatnak a műszaki kialakításon.

Rendszeres zajszakértői mérés és ellenőrzés lesz minden koncert esetén több, környékbeli mérési ponton. Emellett lesz egy telefonszám és egy e-mail cím is, amit a csepeliek felhívhatnak, és bejelenthetik, ha zavaró zajhatást tapasztalnának. A bejelentéseket kivizsgálják: erre az üzemeltetők garanciát vállaltak.

 

Ön ott lesz, amikor megnyílik az új hely?

 

Külön öröm számomra, hogy éppen a jelenlegi önkormányzati ciklusunk harmadik évfordulóján, október 13-án lesz az első csepeli koncert, amin természetesen én is ott leszek! Új helyszín lévén, eleinte nyilván lesznek még döccenők, amit a szakemberek majd kijavítanak.

De több évnyi munka és egyeztetés után nagy szó, hogy idáig eljutottunk. Egy biztos: a Barba Negrával kerületünk kulturális és zenei életének új korszaka nyílik meg, azt szeretnénk, hogy Csepel a kultúra és az élmények szigetévé váljon!