Jön a harmadfokú hőségriasztás: mindenkit fokozott óvatosságra intenek

Kategória: Közérdekű 2022. július 19. kedd, 14:20

7fe0607ae4d54ab9aa799a00d1649ef6Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvos figyelembe véve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéseit és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását – írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

 

A NNK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

 

A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen – figyelmeztetnek, hozzátéve, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

 

Mint írják, ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklis túra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

 

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, valamint azokat is, akik a szabadságukat vízparton töltik: ők a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – tanácsolják a közleményben. 

 

Figyelmeztetnek arra is, hogysose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

 

Az NNK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiemeli a felhívásban, hogy a nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki: arra kérnek mindenkit, hogy ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, szerezzenek be szén-monoxid-érzékelőt. 

 

Magyarnemzet.hu