Csak az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást is

Kategória: Közérdekű 2022. január 21. péntek, 10:08

63935b6e71fe4fdea80dfcb615573963– Ahogy Magyarországon támadják a védekezést, az sértő az ápolókra és az orvosokra – reagált Orbán Viktor a baloldalnak a járvány alatt mutatott magatartására a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a baloldali politikusok már bizonyíthattak volna kormányon, de nem tettek semmit az emberek védelme érdekében.

 

– Az omikron egy új kihívás, sokfajta változatát láttuk már a vírusnak, eddig úgy történt, hogy megjelent egy új variáns, és ez nagyobb veszélyt jelentett a korábbiaknál – mondta ma Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök azt mondta, hogy a vele konzultáló virológiai szakemberek szerint most más a helyzet, gyorsabban terjed az új variáns, de már nem jelent akkora veszélyt az emberek egészségére. Orbán Viktor rámutatott, hogy növekszik a fertőzöttek száma, de csökken a kórházban kezelteké, ma reggelre például a lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent a korábbi napokhoz képest. 

 

A kormányfő megerősítette, február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá változik, szerinte az új variáns természete miatt is ez a logikus.

 

– Csak az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást is, vagy akinek a második oltása óta nem telt el hat hónap – tette hozzá. Mint mondta, az omikron lefutása gyors, és a lefolyása nem annyira brutális, mint a korábbi variánsoknak. A miniszterelnök elmondta, hogy mely napokon lehet továbbra is regisztráció nélkül oltakozni. 

 

– Egy demokráciában természetes, hogy vita van a védekezésről – mondta Orbán Viktor. A kormányfő olyat viszont máshol nem tapasztalt, hogy politikusok kamuvideókat készítettek volna. 

 

– Ahogy Magyarországon támadják a védekezést, az sértő az ápolókra és az orvosokra. Mintha a kórházban dolgozó emberek nem lennének alkalmasak arra, hogy ellássanak minket. Egyáltalán nem gyengék az orvosaink és az ápolóink, az oltás megszervezése pedig nagyon jól halad. Az egész gépezet, ami több mint hatmillió ember beoltását lehetővé tette, nem ad okot szégyenkezésre – kommentálta a baloldal magatartását a kormányfő. Szerinte politikai ellenfelei nem tudnak különbséget tenni a kormány támadása és az ország leminősítése között. 

 

A keleti vakcinák bírálatáról Orbán Viktor úgy nyilatkozott, a kínai vakcinákról szóló vitát zárójelbe lehet tenni, mivel a WHO akkreditálta azokat. Továbbá kiemelte, hogy komoly nemzetközi szervezetek foglalkoznak azzal, hogy melyik vakcina használható és melyik nem, és senki nem veheti magának a bátorságot, hogy önkényesen döntsön egy olyan szakmai kérdésben, hogy melyik vakcina jó és melyik rossz. Elmondta, üzleti érdekek jelennek meg a vakcinapiacon, de kell, hogy legyen egy felelős, nemzetközi, tudományos közösség, amely a vakcinákat vizsgálja.

 

– A politika olyan világ, ami közel van a költészethez – válaszolta Orbán Viktor a Magyarország előremegy, nem hátra! szlogenre vonatkozó kérdésre. 

 

– Én azok közé tartozom, akik azért szeretik ezt a mondatot, mert benne van a küzdelem, amelyet az ország az elmúlt 12 évben folytatott – magyarázta a kormányfő. Felidézte, hogy 2010-ben egy csődbe juttatott országot vettek át, a baloldali kormányzás bűneinek eredményeit pedig az eltelt időszakban Magyarország kijavította; a munkanélküliség jónak mondható, a növekedés hét százalék. Orbán Viktor szerint tizenegy év munkáját nem érdemes kidobni az ablakon. A kormányfő kiemelte, a kampányszlogen második része is fontos, mert a baloldal most újra azt mondja az embereknek, hogy bízzák meg őket az ország vezetésével. 

 

Szerinte ezek a politikusok már bizonyíthattak volna kormányon, de nem tettek semmit az emberek védelme érdekében. Nem emeltek minimálbért, nem tettek semmit az energiaárak ellen. 

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a baloldal a parlamentben 2010 után sem támogatta a kormány döntéseit, melyek kijavították a balliberális kormányzás hibáit. 

 

Márki-Zay Péter korábban azt mondta, leváltották a régi ellenzéket, és ő maga nem fog visszatérni a 2010 előtti világhoz. Szavai mégsem ezt tükrözik, hiszen a baloldal az élelmiszerár/stopot és az egészségügyet is támadja. A kormányfő úgy fogalmazott, a magyar egészségügy magánosítása mögött mindig üzleti érdek rejlik, a nagytőkét és nemzetközi tőkét segíti a privatizálás. Azt akarják elhitetni, hogy nem az állam adja a biztonságot, hanem a magántőke beengedése. 

 

– Az orvosok bére az elmúlt időszakban jó irányba mozdult el, az ápolónők bére is emelkedett, az Orvosi Kamarával is sikerült megállapodni abban, hogy közegészségügyi rendszer legyen Magyarországon, tehát azon dolgozunk, hogy jobb körülményeket teremtsünk – fogalmazott Orbán Viktor. Mint mondta, van még min javítani, már csak azért is, mert a világ egészségügyi helyzete is változik, fejlődik. A miniszterelnök személyes meggyőződése, hogy az államilag felügyelt egészségügyi rendszernek kell jó teljesítményt nyújtania, amely a kispénzűek számára is elérhető. 

 

– Az egészségügy privatizálásával sokan maradnának ki az egészségügyi ellátásból – hívta fel a figyelmet.

 

– 2020-ban 45 ezer illegális bevándorlót fogtak el a rendőreink és a katonáink, 2021-ben pedig már 121 ezret – reagált a migráció erősödéséről szóló kérdésre Orbán Viktor. Szerinte az állandó készenlét megviseli a határt védőket, annak ellenére, hogy erőfölényben vannak a migránsokkal szemben. 

 

– Hálásak lehetünk a munkájukért – mondta a katonákról és rendőrökről.

 

– Ebben az évben két hét alatt 4200 határsértőt fogtunk el, ez azt vetíti előre, hogy idén még magasabb lesz a migrációs nyomás – mondta Orbán Viktor, hozzátette: új erőket kell bevonni, hogy továbbra is biztosítani tudják a határvédelmet. Elmondása szerint ezen a belügyminiszterrel már dolgoznak. Ezalatt az egyik EU-s biztos arról beszél, hogy a bevándorlás nélkülözhetetlen az európai gazdaságok helyreállításában – idézte fel a kormányfő. 

 

– A magyarok nem kérnek ebből, még akkor sem, ha ez rövid távon olcsóbb megoldásnak tűnik – szögezte le Orbán. 

 

– 2015 óta hatszázmilliárd forintba került eddig az uniós határ védelme, amit a magyarok teljesítettek, ez akkora összeg, mint amit most a családok vissza fognak kapni, mert a tavalyi adóévben befizették az államnak – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: Az EU a kerítésre nem ad pénzt, újra és újra kiújul a bevándorlóországok és a közép-kelet európai országok közötti vita. 

 

– Az új német kormány programjában rögzítették, hogy Németország bevándorlóország, míg mi és még jópáran a kontinensnek ezen a felén (magyarok, lengyelek, csehek, szlovákok, horvátok) nem akarnak azzá válni – mondta Orbán. – Mi nem akarunk bevándorlóországgá válni, nem akarjuk a hiányzó keresztény gyerekeket muszlim felnőttekkel kiváltani – fogalmazott. A miniszterelnök szerint Magyarországon mindig a soron következő nemzedék veszi át azt, amiért az előzőek megdolgoztak. 

 

– Így gondolkodunk, ettől nem tágítunk – szögezte le Orbán Viktor. 

 

Magyarnemzet.hu