A 65 év felettieknek ingyenes tüdőgyulladás elleni védőoltás a Covid-oltással két hét különbséggel adható

Kategória: Közérdekű 2021. november 09. kedd, 13:43

pneumococcusA krónikus légúti betegeknek minden évben javasolt az influenza vírus elleni védőoltás és a pneumococcus, a tüdőgyulladást okozó baktérium elleni védőoltás. Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata saját forrásból tüdőgyulladás (pneumococcus) elleni ingyenes védőoltást biztosít a 65 év feletti csepeli polgároknak.

A tüdőgyulladás elleni védőoltás légúti betegségek ellen véd, így feltétlenül ajánlott az egészség védelme érdekében. Fontos tudni: a pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladást nem szabad összekeverni a koronavírussal. Ám a védőoltás segít abban, hogy akinek legyengül a szervezete – akár koronavírusos fertőzés, akár más betegség miatt – az ne fertőződjön felül, ne kapja el szövődményként ezt is. Az oltás tehát adott esetben életmentő lehet. 

 

A védőoltás Regisztrációs lap benyújtásával igényelhető, amely kérhető a háziorvostól, a Csepeli Polgármesteri Hivatalban (1211 Budapest, Szent Imre tér 10.) és elérhető a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat (1212 Budapest, Görgey A. tér 8.) földszinti hirdető pultjaiban. 

 

Védőoltásra jogosult az a személy, aki a Regisztrációs lap benyújtásakor 

 

-           legalább 1 éve Budapest XXI. kerület Csepel közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és

-           a 65. életévét betöltötte, valamint az alábbi betegségek közül legalább az egyikkel rendelkezik: 

 

-cukorbetegség 

 

-krónikus légzőszervi betegség 

 

-krónikus szív és érrendszeri betegség 

 

-krónikus vese vagy májbetegség 

 

-immunrendszert gyengítő betegségben szenvedő (pl.: lépbetegek, daganatos betegek, gyulladásos bélbetegségben szenvedők) 

 

A Regisztrációs lapot kitöltve és a háziorvossal aláíratva kérjük személyesen leadni, illetve postán megküldeni szíveskedjenek az alábbi címre (ha nem csepeli a háziorvos, de a beteg csepeli lakos, akkor a beteg viszi el az oltóanyagot, és visszahozza az orvos által kitöltött igazolást, hogy az oltást megkapta.): 

 

Csepeli Polgármesteri Hivatal Intézményfelügyeleti Ágazat, 

 

1211 Budapest, Szent Imre tér 10. 

 

A borítékra kérjük feltüntetni: „Védőoltás” 

 

A 65 év felettieknek Csepel Önkormányzata által biztosított tüdőgyulladás elleni ingyenes oltás igényléséhez szükséges Regisztrációs lap letölthető az alábbi linkről: https://dokumentumtar.csepel.hu/?f=902 

 

A Regisztrációs lap szkennelt vagy fénykép formában az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre megküldve is benyújtható. 

 

A Regisztrációs lapokat folyamatosan fogadjuk, beérkezett Regisztrációs lapok alapján a jogosultak beoltása az Igénylő saját háziorvosánál történik. 

 

A pneumococcus és koronavírus elleni oltás beadása között két hét különbséget javasolnak a szakemberek.