Nyomtatás

Nem érdemes várni a harmadik oltással

Kategória: Közérdekű 2021. szeptember 22. szerda, 14:55

1516210212Lassabb, elhúzódó lehet a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és elsősorban az oltatlanokat érinti majd – hívták fel a figyelmet szakemberek. A delta variáns az eredeti, vuhanitól eltérő tünetekkel jelentkezhet és sokkal fertőzőképesebb.

„Nem érdemes várni a harmadik oltással, akinek letelt a négy hónap kérje a vakcinát. Elsősorban az idős, krónikus betegeknek ajánlott a harmadik vakcina, de azok számára is fontos a regisztráció, akik sok emberrel találkoznak, tömegközlekedési eszközön utaznak” ‒ hangsúlyozta dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója.

„Az oltásokkal kapcsolatban, van egy szakmai protokoll, mely meghatározza, hogy az előző oltások után milyen vakcinák javasoltak. Ezt a sorrendet az országos tisztifőorvos adta ki, ehhez tartjuk magunkat. Heti öt-hatszáz beteget oltunk be, emellett pedig a rendeléseket is visszük” ‒ tette hozzá. Jelenleg egy oltópont működik a TIESZ-ben, mely két műszakban várja a pácienseket. Elsősorban harmadik körös oltásokat adnak be, de első és második oltásra is jelentkeznek még. Regisztrálni továbbra is kell, de ha valaki nem tud online bejelentkezni, ám személyesen felkeresi a rendelőt, a titkárságon segítenek neki az időpontfoglalásban, nem küldenek el senkit.

 

Meghosszabbított határidő

 

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról szót ejtve Dobák András elmondta, meghosszabbították a határidőt szeptember végégig. „A dolgozóink döntő többségét beoltottuk, van azonban néhány kollégánk, aki szakorvosi igazolást hozott, hogy betegsége miatt időlegesen nem oltható, és vannak olyanok is, akiknek tartós betegségük mellett nem javasolt az oltás. Néhány nem egészségügyi feladatokat ellátó munkatárs is elutasította az oltást, tőlük kénytelenek leszünk megválni. Úgy gondolom, az egészségügyben nincs helye az oltásellenességnek” ‒ hangsúlyozta a főigazgató.

 

Nő a fertőzöttek száma

 

A házorvosi ellátásról kérdezve a főigazgató elmondta, továbbra is időpontot kell kérni a háziorvosoktól, sürgős esetben azonban bejelentkezés nélkül is fogadniuk kell a betegeket. A rendelőben lehet várakozni, a maszkhasználat azonban kötelező. A szűrőbusz ismét működik a piac parkolójában, kedden, szerdán, csütörtökön 9 és 16 óra között várja a szűrésre érkezőket. „A vizsgálathoz továbbra is az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe feltöltött háziorvosi beutaló szükséges. Sajnos sokan veszik igénybe a tesztelést, nő a fertőzöttek száma. A delta variáns súlyosabb megbetegedést okoz, egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, főként azok vannak veszélyben, akik nem oltatták be magukat. A hatvan éven felüliek közül hatszázezren védtelenek a fertőzéssel szemben” ‒ emelte ki Dobák András.

 

A szakrendelések kapcsán ugyanakkor hangsúlyozta, továbbra is folynak a rendelések, a reumatológián jelenleg egy orvos dolgozik. Az oltópont működése valamelyest befolyásolja a szakrendelések menetét, hisz az orvosokat be kell osztani az oltópontra is. A bejelentkezéssel kapcsolatos panaszokra reagálva pedig elmondta, a telefonos és online bejelentkezés mellett személyesen is lehet időpontot foglalni a betegirányítóban.

Utoljára frissítve: 2021. szeptember 22. szerda, 15:00