Ismét világítás és gondozás nélkül maradt a Tejút park

Kategória: Közérdekű 2021. július 29. csütörtök, 11:32

IMG 20200519 151755Parlagfüves terület van, áram nincs: hetek óta nem működik a világítás a csepeli Tejút parkban. Nem ez az első ilyen eset, ráadásul a fenntartó – a főváros – látványosan hagyja lepusztulni az alig egy éve átadott, és hányattatott sorsa ellenére közkedvelt parkot – számolt be a helyszínen tapasztaltakról a Csepel.info hírblog.

A park építése Tarlós István főpolgármesternek és helyettesének, Szentkirályi Alexandrának köszönhetően 2019-ben kezdődött. A fővárosi vezetés váltása és a járvány megakasztotta a munkálatokat. Így 2020 májusában adták át a parkot, ami azonnal a környéken lakók kedvence lett. Azonban gondok voltak az öntözőberendezéssel, néhány rosszul elvégzett kivitelezéssel, a vandálok által a sötétben tönkretett eszközökkel, és még a szemét elszállításával is. Utóbbit a csepeli önkormányzat inkább átvállalta a fővárostól. A világítást is csak hosszas levelezést követően, hét hónappal az átadás után kapcsolta fel a főváros. „Szeretik a parkot a környéken lakók. Reggeltől estig tele a játszótér, sokan futnak, a fitneszparkot pedig az Olajág Otthon lakói is használják. A világítás most is kellene. A fitneszparkot a futókörrel késő este is használnák. Sajnos nem javítják a tönkrement berendezéseket, nem tartják rendben a virágágyásokat, és a park nagy részén kiégett a fű, mert nem öntözik” – állítja Balogh Ernő, a körzet képviselője.

 

Válaszolt a főváros

 

Az állandó problémák miatt Borbély Lénárd polgármester kérésére felvette az önkormányzat a kapcsolatot a fővárossal. A park fenntartója szerint „14 közvilágítási kandeláberből 11 kandelábert sikerült újra beüzemelni, így gyakorlatilag a játszótér, sportterek, futókör teljes világítottsága biztosított. Az utolsó három, a Tejút utca és II. Rákóczi út sarka felőli sétány mentén lévő kandeláber beüzemeléséhez további feltárás és javítás szükséges, ami folyamatban van.” A főváros szerint azonban a világítás hiányát kihasználó vandálok pusztítását nem tudják pótolni. „Az öltözőszekrényes pad esetében viszont az észszerűség elve mentén kellett döntést hoznunk. Mivel folyamatos a rongálásuk, kamerarendszer vagy közterület-felügyeleti jelenlét nélkül értelmetlen a javításuk. Egy számzáras ajtó cseréje 160 ezer forint. Erre – a sajnos visszatérő kiadásra – az idei megszorításokkal terhelt évben a forrás nem biztosított. Így egyelőre a hibás ajtókat elszállítjuk, így a pad ülőbútorként, illetve elektronikai eszközök töltésére alkalmas.” – fogalmaznak. A kerület megkeresése és a főváros válasza után a virágágyások rendbetétele megkezdődött, ám a világítás továbbra sem működött.