Már a szakrendelőbe is lehet időpontot foglalni az oltásra Kiemelt

Kategória: Közérdekű 2021. május 22. szombat, 14:43

szuresJelenleg több mint húszezer oltást adtak be eddig a kerületben. A harmadik hullám lecsengőben van, egyre kevesebb a beteg, de sajnos oltásra is egyre kevesebben jelentkeznek – összegezte a jelenlegi tapasztalatokat dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója.

„Folynak a második körös oltások, főként AstraZeneca-, Moderna- és Pfizer-vakcinákat adunk be. Az AstraZeneca-oltásoknál már nem kell kivárni a tizenkét hetet, négy hét után fel lehet venni a második oltást. Újdonság azonban, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér oldalán (www.eeszt.gov.hu) már online is lehet időpontot foglalni Sinopharmoltásra a Tóth Ilona szakrendelőbe. Az első időpontok hamar beteltek, egy műszakban nagyjából ötven oltást tudunk beadni. Nagy öröm, hogy az oltásokra el is jöttek a jelentkezők. Május 17-18-ára közel 700 első körös Moderna-vakcinát is kaptunk, az oltásra a háziorvosok jelölhettek ki pácienseket. Ebben a kampányban a XX. kerületi lakosok is részt vettek. Pünkösdhétfőn is folytatódik az oltási program, akkor 800-900 második körös Pfizer-, Sinopharm- és Moderna- vakcinát adunk be.” Dobák András egyúttal hangsúlyozta, májusban visszatérnek azok a munkatársak, akiket a központi irányítás miatt más intézményekbe helyeztek át. Ez a továbbiakban jelentős könnyebbséget jelent, bár a régi rend még nem áll helyre, hisz az oltások is nagymértékben lekötik a dolgozók kapacitását – fűzte hozzá.

A fiatalok oltásáról kérdezve a főigazgató elmondta, a 16-18 éves diákok május 13-a és 18-a között a kórházi oltópontokon kaphatták meg a Pfizervakcinát. „Úgy gondolom, hamarosan már a fiatalabb korosztály következhet. Ha lesz kellő tapasztalat, biztos vagyok benne, hogy már ősztől a kisiskolások is megkaphatják a vakcinát. A védőoltásoknak kiemelt szerepe van a járvány megfékezésében. Ha most megtorpan az oltási hajlandóság, kevesen regisztrálnak, akkor könnyen előfordulhat, hogy lesz negyedik hullám is” – tette hozzá.

Lezajlott a diákok szűrése

Május 8-án, az iskolakezdést megelőző szombaton a Tóth Ilona szakrendelőben egész napos, ingyenes koronavírusszűrésre várták a felső tagozatos általános iskolásokat és a középiskolásokat. A tesztelést szülői beleegyező nyilatkozattal a Csepelen élő vagy a kerületben tanuló gyerekek, fiatalok vehették igénybe. A szűrések a szakrendelő második emeleti rendelőiben folytak. Védőnők, szakdolgozók és szakorvos is részt vettek a szűrési program lebonyolításában, koordinálásában, az önkormányzattól érkezők pedig adminisztratív segítséget nyújtottak. A szűréshez antigén alapú gyorsteszteket használtak.

A vizsgálatra érkező gyerekeket reggel kilenc órától fogadták az egészségügyi dolgozók. Az általános iskolákat óránként osztották be, így nem volt tumultus, folyamatosan érkeztek a gyorstesztet igénylők. Soós Krisztina ápolási igazgatóhelyettes elmondta: „Szép számmal vettek részt a szűrésen a gyerekek, akik tapasztalt kezekbe kerültek, hiszen mindenki végzett már szűrést. A fiatalok, főleg a középiskolások régen voltak már közösségben, ezért is fontos számukra a szűrés. Az esetleges pozitív esetek kiszűrésével pedig megakadályozhatjuk, hogy az iskolába bekerüljön a fertőzés. A teszt elvégzése után fül-orr-gégész főorvosunk adta ki a leleteket a várakozóknak. Összesen 225 fő vett részt a szűrésen, valamennyi teszt negatív lett” – tette hozzá Soós Krisztina.

Antal–Potondi