Nyomtatás

Milyen legyen az új csepeli hév? Május 11-én, 17 óra 30-tól online lakossági fórum lesz a Budapest Fejlesztési Központ szervezésében

Kategória: Közérdekű 2021. május 06. csütörtök, 15:32

csepeli hev forum esemeny kreativ datummal nappalMár elindult a csepeli hév teljes felújításának és meghosszabbításának tervezése a BFK és a MÁV-HÉV Zrt. irányításával, az építkezéshez szükséges talajvizsgálatok is folynak. A fejlesztés legfontosabb része, hogy a hévet beviszik a Kálvin térig, ezzel a csepeliek átszállás nélkül érhetik el az M3-as és M4-es metrót, valamint a belvárost. Régi ígéretről van szó, már a vonal 1951-es megnyitásakor, sőt, még korábban, amikor a szerelvények még a Közvágóhídtól jártak Csepelre, tervezték a hosszabbítást. A csepeli vonal a Kvassay híd után megy majd a föld alá, a ráckeveivel vonallal a Közvágóhídnál fog találkozni, és a szintén felszín alatti Boráros téri új állomás érintése után a 4-es és a 3-as metró alá fog megérkezni a Kálvin térre.

Ugyancsak hosszabb lesz a hév Csepelen: egy megállóval, az Erdősor utcáig futnak majd a járművek, újabb utasok számára lehetővé téve a közvetlen eljutást a belvárosba. Ezen kívül a vonalat teljesen felújítják, új megálló épül ott, ahol a tervezett Új Duna-hídhoz kapcsolódó úthálózatot és villamosvonalat keresztezi a hév, így Újbuda vagy Ferencváros déli része felé is a mostaninál gyorsabban lehet majd utazni Csepelről. Az összes megálló akadálymentes lesz, a vonalon pedig új, szintén akadálymentes és klimatizált járművek közlekednek majd.

Nem csak a hév, Csepel is megújulhat, a hévfejlesztés ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a ma még a közlekedés által használt területek egy része felszabaduljon. Ezek az értékes városi területek pedig teret adhatnak a csepeliek által igényelt új szolgáltatásoknak, köztereknek, zöldfelületeknek.

A H6-os vonallal együtt újjászületik a H7-es is, így sokan azok közül, akik a Csepel-sziget Budapesten kívüli településeiről ma még a csepeli hévvel járnak, autóval vagy busszal megközelítve azt, át fognak pártolni a ráckevei vonalra, hiszen az ugyanúgy a Kálvin térre fog járni, és ugyanolyan korszerű lesz. Csepel ezzel nagy átmenőforgalomtól szabadulhat meg.

A hévek fejlesztésének az elképzelések szerint lesz egy későbbi fázisa is, amikor az alagút a Kálvin tértől továbbmegy majd a belváros és a Duna alatt Óbudára. Ha megvalósul ez az 5-ös metrónak is nevezett távlati terv, Csepelről a főváros még több pontjára lehet majd közvetlenül eljutni.

Vegyen részt a lakossági fórumon május 11-én, kedden, 17 óra 30-tól! A belépéshez szükséges internetes linket egy nappal korábban hozzuk nyilvánosságra az online és közösségi média felületeken.