Illegális szemetelés: a bírság akár a 150 ezer forintot is elérheti

Kategória: Közérdekű 2021. február 25. csütörtök, 14:32

120542282 3874050522608510 5062966035940353699 nNoha az idei lomtalanításkor az FKF Zrt. – Borbély Lénárd polgármester kérésre – több utcában felszámolta az illegális hulladéklerakatokat, a fővárosi cég jelezte: egy helyszínről csak egyszer szállítja el a szemetet, a veszélyes hulladék elszállítása pedig továbbra is a csepeli adófizetők adóforintjaiból történik. Rengeteg az illegális szemét a kerületben, még úgy is, hogy a közterületesek és a rendőrség keményen büntet érte.

Mint ahogy nemrégiben beszámoltunk, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a múlt héten az FKF Zrt.-hez fordult, felhívva a vállalat figyelmét azokra az illegális hulladéklerakó gócpontokra, amelyeknek a felszámolása évről-évre egyre nagyobb teherként nehezedik a költségvetésre. A kezdeményezés eredményeként az FKF Zrt. arról tájékoztatott, hogy nagy mennyiségű, illegálisan kihelyezett hulladékot szállítottak el a Rakéta, a Rózsa, a Cseresznyefa, a Szederfa, a Barackfa, a Szilvafa és Barkács utcákból, valamint a II. Rákóczi Ferenc útról.

A napokban kaptuk a hírt, hogy az FKF Zrt. összeszedte a Szent István út – Mély utca találkozásánál található nagy mennyiségű illegális hulladékot is. A cég viszont jelezte, hogy a munkát csak egyszer végzi el és nem áll módjukban újra visszamenni a területre elszállítani a felgyülemlett hulladékot. Tekintettel továbbá arra, hogy a lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé, ezért a Hársas utca 12. szám elé kihelyezett veszélyes hulladékot sem szállították el.

A munka tehát ismét a Csepeli Városgazdára marad, a számlát pedig újfent a csepeli adófizetők fizetik meg. Az illegális hulladék problémája az elmúlt években óriásira duzzadt, az ilyen típusú szemét ma már az elszállított hulladék mennyiségének hatvan(!) százalékát teszi ki a kerületben, hatalmas terhet rakva a csepeli költségvetésre.

Pedig tettenérés esetén keményen büntetik az elkövetőket. Úgy tudjuk, a bírság összege a 150 ezer forintot is elérheti, nemfizetés esetén akár elzárásra is kerülhet az illető. A rendőrségtől kapott statisztika szerint az idei lomtalanítás alatt összesen 52 esetben született feljelentés, 34 főt pedig közel 1 millió forint értékben bírságoltak meg.

Akárhogy is, a csepeli közterület-felügyelet, a rendőrséggel karöltve, most megkettőzött erővel figyeli a kritikus gócpontokat, hogy megakadályozzák a további szemetelést. Ehhez kapcsolódik, hogy a hulladéklerakatok felszámolásáért a tavalyi évben a már meglévők mellett további öt helyre telepítettek kamerát. Nemrég pedig egy sorompót kapott a Budafoki út Dunához közeli szakasza, megnehezítve ezzel a lejárást a partra.

Utoljára frissítve: 2021. február 26. péntek, 08:06

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail