Lomtalanítás: részletek itt! Kiemelt

Kategória: Közérdekű 2020. szeptember 11. péntek, 08:33

unnamed123Budapest Főváros Önkormányzata a vírushelyzetre hivatkozva szeptember 22-30 között egy gyűjtőpontos lomtalanítást tesz lehetővé a csepeli lakosságnak. Borbély Lénárd polgármester kérésére a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. ígéretet tett arra, hogy kárpótlásul februárban Csepelen kezdődik majd a hagyományos lomtalanítás. Így annak sem kell sokáig várnia, aki nem tudja most autóval elszállítani a háztartási lomot a gyűjtőpontra - értesült a Csepel.hu.

A csepeli gyűjtőpont a Szállítók útján lesz, ahol folyamatos jelenlétet biztosít a fővárosi közterület-felügyelet. A rendőrség és a csepeli közterület-felügyelet eközben az illegális szemétlerakást igyekszik megelőzni az utak mentén és a közterületeken. Az illegális szemétlerakás bűncselekménynek minősül, a büntetés is ennek megfelelő - vagyis nem érdemes próbálkozni vele.

 

Egyeztetett a kerület az FKF vezetésével

 

Mióta Karácsony Gergely főpolgármester visszautasította a csepeli önkormányzat és a képviselő-testület hagyományos lomtalanításra vonatkozó kérését, két alkalommal egyeztetett a kerület és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) vezetése a gyűjtőpontos lomtalanításról. Első alkalommal Borbély Lénárd polgármester ismételten kérte a vállalattól, hogy vizsgálják felül a döntésüket, és hagyományos lomtalanítást végezzenek Csepelen. Ezt csak a feladatot ugyanis kizárólag a főváros tudja elvégezni.

Bár az idei rendes lomtalanításra ismét nemet mondtak, a polgármester azon kérését elfogadták, hogy a jövő évi, megszokott budapesti lomtalanítás Csepelen kezdődjön majd. Ezt az ígéretet erősítette meg a héten dr. Kiss Tibor, az FKF hulladékgazdálkodási főigazgatója, amikor a csepeli önkormányzat, a rendőrség, a közterület-felügyelet és a szociális ágazat vezetőivel egyeztetett a csepeli önkormányzat nagy tanácstermében.

 

A gyűjtőpontos lomtalanítás részletei

 

Időpont: 2020. szeptember 22-30, 9-18 óráig

 

Helyszín: 1211 Budapest, Szállító u. 2.

 

A regisztráció menete

 

Előzetes időpontfoglalásra szeptember 14-től lesz lehetőség. Mivel a gyűjtőponton az FKF szakemberei irányítják majd a lerakást, egyszerre csak meghatározott számú autó mehet be (óránként körülbelül 20 autó). A regisztráció és a hulladéklerakás lakcímkártyával történik. Egy lakcímmel egyszer lehet hulladékot lerakni: az egy címmel rendelkező társasházak esetében ezért szólni kell erről az ott dolgozóknak. Az FKF vezetése azt ígérte, hogy a társasházak esetében megengedők lesznek.

Aki nem regisztrál, az is sorra kerülhet, de csak abban az esetben, ha van üres időpont. Ez hétvégén nem biztos, hogy lehetséges, tehát érdemes regisztrálva, időpontra érkezni.

 

A regisztráció módja

 

Telefonon: 0680-353-353

 

Interneten: https://www.fkf.hu// (amint pontosabb webcímet tudunk, azt közzétesszük.

 

A leadható lomok mennyisége és típusa

 

A nagydarabos lomokból (például bútor, ágybetét, szőnyegek stb.) legfeljebb 2 m3 mennyiség adható le. Egy átlagos autót tehát bőven meg lehet pakolni, az nem fog fennakadni az ellenőrzésen.

 

Egyéb hulladék, amit le lehet adni

 

A Weiss Manfréd utca - Szállító utca sarkán külön ideiglenes gyűjtőponton fogadják be a következő hulladékokat:

 

sütőolaj és göngyölegei (15 liter, göngyöleg: 5 kg)


festékmaradék és göngyölegei (5 liter/20 kg, göngyöleg: 5 kg)


olajos műanyagflakon (5 kg)


oldószerek, hígítók (5 liter)


növényvédő-szerek (5 liter)


akkumulátor, szárazelemek (3 db, 1 kg)


elektromos és elektronikai hulladék (2 db)


gumiabroncs (8 db)


szóró-palack (1 kg)


fénycső (10 db)


gyógyszerhulladék (1 kg)

 

Lomnak nem minősül

 

A vegyes háztartási hulladékot, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot, veszélyes ill. speciális kezelést igénylő hulladékot, építési és bontási törmeléket, gumiabroncsot, zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű), szénport, hamut, földet, elkülönítetten gyűjtött üveg, papír, műanyag és fém hulladékot, gépjárműroncsot nem fogadnak be.

Utoljára frissítve: 2020. szeptember 11. péntek, 08:43

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail