Időpontfoglalás, járványhelyzet Kiemelt

Kategória: Közérdekű 2020. szeptember 09. szerda, 10:10

tieszAz elmúlt időszakban sok panasz érkezett arról, hogy a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál (TIESZ) szinte képtelenség a szakrendelésekre telefonon időpontot egyeztetni, illetve problémamentesen bejutni a háziorvosi rendelőkbe. Ez ügyben megkerestük dr. Dobák Andrást, a TIESZ főigazgatóját, akit egyúttal az aktuális járványhelyzetről is kérdeztünk.

„Időről időre megjelennek az aktuális eljárásrendek, melyekhez alkalmazkodnia kell az egészségügyi ellátásnak. Bár most a járvány miatt korlátozások vannak, telefonos előjegyzés alapján várják a betegeket, ennek ellenére a háziorvosoknak biztosítaniuk kell a betegfogadás feltételeit. Rengeteg problémát okoz, hogy nehéz bejutni a háziorvosi rendelőkbe, illetve egyesével engedik be a betegeket, akik így kénytelenek az utcán várakozni. Ez a rendszer így nem tartható fenn, hisz a várótermekben is biztosítható a másfél méteres távolság, a hőmérsékletmérés, a kézfertőtlenítés” – mondta Dobák András. Egyúttal hangsúlyozta, fontos, hogy a betegek szabályosan viselt maszkban, pontosan, a megadott időpontban jelenjenek meg a rendeléseken, hisz így elkerülhető a zsúfoltság, a fertőzésveszély. A főigazgató ugyanakkor kiemelte: a TIESZ a gyermek-háziorvosi rendelés zavartalan működése érdekében – a csepeli önkormányzat támogatásával – egy-egy mobiltelefont biztosít a szakemberek számára a járvány idején. A számok rendelési időben hívhatók, az új elérhetőségeket a rendelőben is kifüggesztik. Az új számok az alábbiak: Görgey tér 6., 06-70/797-5863, Görgey tér 8., 06-70/797-5862.

 

Online is lehet időpontot foglalni

A telefonos időpontfoglalás kapcsán Dobák András elmondta: az előjegyzés TIESZ honlapján található telefonszámokon működik, de rengeteg panasz van ezzel kapcsolatban. „Volt, aki jelezte, hogy több mint százszor próbálta elérni a rendelőt, sikertelenül. A probléma megoldása érdekében bevezettük az online előjegyzést. Az internetes időpontfoglalás azonban kizárólag azokra a szakrendelésekre érvényes, ahol nem szükséges beutaló”. Dobák András mindemellett hangsúlyozta, reményeik szerint így csökkenthető az időpontfoglalással kapcsolatos hívások száma, a vonalak leterheltsége. Egyúttal a főigazgató kiemelte, gondoltak azokra az idősebb páciensekre is, akik nem mozognak olyan otthonosan a számítástechnika világában. Ennek megfelelően csak minden második időpontot adnak ki online, a többit továbbra is telefonos előjegyzés alapján rögzítik. A sürgős eseteket soron kívül, bejelentkezés nélkül ellátják. „Jelenleg valamennyi szakrendelés működik a TIESZ-ben. Problémát jelent azonban, hogy sokan nem jönnek el a lefoglalt időpontra, így más beteg elől veszik el a lehetőséget. Arra kérjük a pácienseinket, hogy ha nem tudnak megjelenni a rendelésen, akkor legkésőbb előző nap mondják le időpontjukat” – tette hozzá a szakember.

 

Vérvétel a tüdőgondozóban is

„Június 22-e óta a tüdőgondozóban is van lehetőség vérvételre, de sajnos nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel” – mondta Dobák András. „Hétfőn, szerdán és pénteken reggel 7 és 9 óra között nyolcvan pácienst tudunk behívni mintavételre, ezzel jelentősen csökkenthető lenne a várakozási idő TIESZ-ben is.” Ugyanakkor a főigazgató hozzátette, a hetven év feletti idősek számára az önkormányzat támogatásával ingyen biztosított pneumocossus védőoltást is nagyon kevesen igénylik. A Streptococcus pneumoniae, vagy ismertebb nevén a pneumococcus baktérium a tüdőgyulladás, a gennyes agyhártyagyulladás, valamint az arc- és orrmelléküreg- gyulladások tipikus kórokozója. Minden életkorban képes súlyos betegségeket okozni, de a legveszélyeztetettebb az idős korosztály. A pneumococcus- fertőzésekre különösen hajlamosak a hetven év felettiek, a krónikus betegek. Felnőtteknél egyszeri oltás elegendő, életre szóló védettséget biztosít. Az ellenjavallatok és a mellékhatások száma csekély, az oltás beadása előtt azonban érdemes a háziorvossal konzultálni, érdeklődni e lehetőségről.

 

Járványhelyzet: most a fiatalabbak érintettek

„Csepelen egyelőre jó a járványügyi helyzet, bár a laboratórium jelzése szerint a pozitív minták aránya megemelkedett – nyolc-tízszeresére – az előző időszakhoz képest. A tesztelések a páciensek körében tovább folytatódnak, bizonyos esetekben, például műtétek előtt kérhetik a teszt elvégzését. A mintavétel a fül-orr-gégészeti osztályon történik, a vizsgálat ebben az esetben a vírus kimutatására irányul” – mondta Dobák András. A járványtagadó, szkeptikus hozzáállás erősödése kapcsán pedig kifejtette, a járvány egy kimutatható, igazolható tény. „Magyarországon még mindig viszonylag kevés a fertőzött, így sokan nem tapasztalják meg, mivel jár ez a betegség, nem találkoznak érintettekkel. Sokan azt gondolják, hogy az emberek korlátozása, az anyagi haszonszerzés a cél. Ez a hozzáállás azonban veszélyes, hisz, aki így gondolkodik, kevésbé tartja be az előírásokat, könnyeben megfertőződhet, megfertőzhet másokat, terjesztheti a kórt.” Ahogy a főigazgató fogalmaz, jelenleg kicsit könnyebb a helyzet, mint tavasszal volt, hisz felkészültebbek vagyunk a betegség kezelése terén, elegendő eszköz áll rendelkezésre. Úgy tűnik, szelídült a vírus, enyhébb tünetekkel jár a fertőzés, viszonylag kevés olyan beteg van, aki kórházi kezelésre, lélegeztetőgépre szorul. Most a fiatalabb korosztály érintett, de lebecsülni nem szabad a járványt, a kellő óvatosság továbbra is nagyon fontos.

Potondi Eszter

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail