Művelődési házak a járvány idején

Kategória: Közérdekű 2020. május 11. hétfő, 10:46

kiralyerdeiA járvány idején a kerület művelődési házai, közösségi intézményei zárva vannak a látogatók előtt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a dolgozók ne végeznék a munkájukat, még ha az most át is alakult: a karbantartás, az adminisztráció és a szájmaszkok varrása vált most a napi teendővé.

Csikós Ilona, a Királyerdei Művelődési Ház intézményvezetője: „Az érdeklődők most nem látogathatják a helytörténeti gyűjteményt, a tájházat és a Tamariska-dombon található bunkert, a Büszkeségpontot. Ezeken a helyeken folyamatosan takarítunk, portalanítunk, hogy az újranyitásakor minden rendben legyen. Intézzük a művelődési ház körüli napi teendőket: gondozzuk az épület körüli parkot, nyírjuk, locsoljuk a füvet. A tájház udvarán ellátjuk, etetjük a tyúkokat és a kacsákat. Egyelőre csúszik azoknak a pályázatoknak a megvalósítása, amelyeket megnyertünk a nyári szünidőre. Ezek érintik a hagyományos, kétszer egyhetes táboroztatást és a szakkörök megtartását. Kilenc iskolával és két óvodával van szerződésünk. Közben munkatársaimmal szájmaszkokat varrtunk, amelyeket továbbítottunk a megfelelő helyekre.”

Ligeti Ágnes, a Radnóti Miklós Művelődési Ház intézményvezetője: „Az idei pályázataink fő témája a klímaváltozás tudatosítása és érzékenyítése, de a kialakult helyzet miatt a kilenc beígért rendezvényünkből csak egyet sikerült megtartani március elején, amikor újrahasznosítási napot szerveztünk. Sok érdekes esemény egyelőre elmaradt: megrendeztük volna például a Föld napját, a Föld óráját, a bringás napot, május elsején pedig a szokásos módon történt volna a kitelepülésünk. Ezeket a rendezvényeket várhatóan jövőre tartjuk meg. Szünetelnek a tanfolyamok, a különféle foglalkozások. Közben végezzük a háttérmunkát, az adminisztrációs feladatokat. Leltározunk, karbantartjuk az eszközeinket, fertőtlenítünk és a közösségi oldalon tartjuk a kapcsolatot a követőinkkel. Munkatársaink maszkokat is készítettek részben otthon, részben a munkahelyen, mert kaptunk egy varrógépet.”

Dr. Udvardi Beáta, a Szabó Magda Közösségi Tér intézményvezetője: „Mindannyian várjuk az újrakezdést. Sokan online órákat tartanak ebben a nehéz helyzetben a csoportjaiknak. Igyekszünk különböző kulturális ajánlókat megosztani a közösségi oldalunkon: például sok Szabó Magda idézetet posztolunk, amelyből kiderül, hogy milyen fantasztikus éleslátás és szeretet jellemezte az írót. Mindenki meríthet belőle hasznos és tartalmas gondolatokat. Megosztottuk például Juhász Annának egyik élő közvetítését a Pilátus című regényről. Nagyon aktuálisnak tartom ezt a művet, mert a szeretetről, illetve a szeretet másféle értelmezéséről szól. Azt adjuk-e a másiknak, amire neki szüksége van? Éppen időszerű gondolatok ezek, hiszen segítségükkel átgondolhatjuk azt is, mennyire tudunk odafigyelni az idősekre, mennyire tudunk azonosulni problémáikkal. Bereményi Géza mondta, hogy érdemes Szabó Magdát olvasni. Kiegészíteném azzal, hogy az író tükröt tart elénk, s érdemes abba belenéznünk, mert többek lehetünk általa.”

Dr. Babics Sarolta, a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Ház intézményvezetője: „A ház zárva van, már sokan érdeklődnek a nyitásról. Nem jó állapot ez, amellyel bár egy ideig együtt lehet élni, de hosszú távon talán nagyobb bajt okozhatunk vele. Két gyógytornászunk online órákat tart hetente kétszer: a mozgás sokat segít, még akkor is, ha ez nem ugyanaz, mint ha itt lennének a résztvevők. Nyugdíjasaink nagyon nagy része egyedül érzi magát. Kétnaponta én vagy kolléganőim felhívjuk azokat az időseket, akik nehezebben bírják a magányt, hajlamosabbak a depresszióra. Most ez a legfontosabb feladatunk. Chatszobát nyitunk, ott is beszélgetünk. Legalább negyven időssel tartunk szorosabb kapcsolatot telefonon. Ha ismét fogadhatunk látogatókat – természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett - filmvetítések, előadások és játékok szerepelnének elsőként programjainkban.”

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail