Intézkedés kérése túlárazás ellen-levél dr. Sára Botondtól

Kategória: Közérdekű 2020. április 02. csütörtök, 10:54

budapest fovaros kormanyhivatala logoTisztelt Főjegyző Úr!

Tisztelt Jegyző Asszony / Úr!

Hivatkozva a BP-05/200/02371-2/2020. számú, „Intézkedés kérése túlárazás ellen” tárgyú levelemre, az alábbi kiegészítést, pontosítást adom:

A Kormány számára elfogadhatatlan, hogy valaki a koronavírus miatti aggodalmakon akar nyerészkedni. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezért fokozott figyelmet fordít az árak alakulására és a tisztességtelen kereskedelmi magatartásokra, amelyek ellenőrzése a fogyasztóvédelmi hatáskörben eljáró kormányhivatal által történik. A sajtóban folyamatosan jelennek meg olyan hírek, hogy egyes kereskedők az alapvető élelmiszerek pl.: burgonya, hús árát a korábbi időszakhoz képest jelentősen megemelték, annak ellenére ezek termék jó része hazai termék, amelynek termelését, előállítását nem befolyásolja a veszélyhelyzet. Ezt a jelenséget sajnos nemcsak sajtóhírek, hanem a fogyasztói bejelentések is megerősítették az elmúlt hetekben. A piacok és vásárcsarnokok területén értékesített élelmiszerek, termékek áraira a sem a fogyasztóvédelmi hatóságnak, sem más hatóságnak nincs ráhatása, ugyanakkor az ellenőrzéseket a fogyasztóvédelem lefolytatja annak érdekében, hogy ellenőrizze az árakon felül a tisztességes kereskedelmi gyakorlatot és a vásárlók megfelelő tájékoztatását, amely a veszélyhelyzetben kiemelten fontos. Az önkormányzatok gazdasági társaságai üzemeltetik rendszerint a piacokat, vásárcsarnokokat. Indokoltnak tartjuk azt, hogy az önkormányzat, illetve az üzemeltető felhívja az árusok figyelmét arra, hogy a jelenlegi helyzetben ne éljenek vissza a vásárlók kiszolgáltatott helyzetével és az árak megállapítása során tanúsítsanak önmérsékletet. A célunk tehát nem jogszabályi hivatkozások alapján való eljárás és intézkedés kérés, hanem a tisztességes piaci és kereskedelmi magatartás ösztönzése azokban az esetekben, amelyekre az önkormányzatoknak hatása van.
A fentiek alapján kérem tisztelettel az önkormányzatok együttműködését abban, hogy elejét vegyük a nyerészkedő kereskedői magatartásnak, amelyet nemcsak a fogyasztók, hanem a tisztességes árusok és kereskedők, vállalkozások védelme érdekében is fontosnak tartok.Segítő közreműködését előre is köszönöm!

 

Tisztelettel: dr. Sára Botond

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail