Strandfelújítás: elúszott a vállalkozó Kiemelt

Kategória: Közérdekű 2019. június 13. csütörtök, 08:15

GMA 8111A vállalkozó hibájának róható fel a csepeli strand nyitásának elmaradása, tudtuk meg a Csepeli Városgazda két műszaki ellenőrétől, akik úgy vélik, a felújítást végző cég valószínűleg túlvállalhatta magát a közel 500 milliós feladattal. Ezt jól jelzi, hogy 40 százalékos készültségi szintet sem tudták produkálni az előírt részhatáridőre, noha a bontásra és az építésre volt közel hat hónapjuk.

A tavalyi több száz milliós strandfelújítás után az idei évre az önkormányzat a leromlott állapotú öltözők, valamint a főbejárat teljes megújítását tűzte ki célul. A munkák elvégzésére közbeszerzést írtak ki. Az eljárást követően, 2018. december 7-én kötött szerződést a megrendelő, vagyis a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. az Intech Installációs Technológia Szerelő és Szolgáltató Kft.-vel. A cégnek a kivitelezés mellett a tervdokumentáció elkészítése is a feladata volt.

 

Késve indult a munka

 

A munkálatok azonban késve indultak. Megtudtuk, a decemberben aláírt szerződés ellenére az Intech Kft. csak februárban állt neki a bontási munkálatoknak, noha ahhoz engedély sem kellett. A kéthónapos csúszásra nem volt magyarázat, a tényleges építés az építési engedély megléte és a bontás után kezdődhet el.

Fontos tudni, hogy a munkákat egy szerződésmódosítással két részre bontották. Eredetileg a nyári és a téli üzemű épületek megújításával is 2019. május 31-re kellett volna elkészülnie a cégnek. Az Intech Kft. májusban jelezte, hogy szerződésmódosítást szeretne, mert nem végeznek időre a teljes tervezett munkákkal. A két fél így a nyári üzemű épületek kivitelezési munkáinak véghatáridejét 2019. június 15-re, a téli üzemű épület esetében pedig 2019. szeptember 20-ra módosította. 

 

Folyamatos ellenőrzés

 

A beruházás során a Városgazda műszaki ellenőrei heti többször is, helyszíni bejárással ellenőrizték a munkálatokat. Az ellenőrök több alkalommal, e-mailben, emlékeztetőben is kérték a vállalkozót a munkák gyorsítására. Szükség is volt erre, hiszen kezdetben volt, hogy 4-6 munkással találkoztak az ellenőrök az építkezésen, ami szerintük egy ilyen volumenű beruházásnál nagyon kevés. Ezeken kívül módosított ütemtervet is kértek a cégtől arra vonatkozólag, hogy valóban el tud-e készülni határidőre a feladatokkal. Érdemi változás azonban nem történt. Majd a június 2-i megrendelői bejáráson is azt tapasztalták, hogy az Intech Kft., a határidőre vállalt munkák 40 százalékát továbbra sem érte el. Mindezt úgy, hogy a módosított, a nyári üzemű épületek építésre vonatkozó részhatáridőig már 2 hete sem volt a vállalkozónak. Ilyen körülmények között – Borbély Lénárd polgármester jelzésére – a Városgazdánál megvizsgálták az összes körülményt, és azok alapján az azonnali hatályú felmondás mellett döntöttek.

 

Mikor kaphatott volna pénzt a vállalkozó?

 

Fontos itt megjegyezni, hogy a 40 százalék elérése az Intech Kft.-nek azért lett volna nélkülözhetetlen, mert így – a szerződés alapján – az első részszámláját állíthatta volna ki a teljesítésről, ezzel nem kevés pénzhez juthatott volna. A vállalkozó több alkalommal jelezte számlázási igényét, azonban erre csak 40 százalékos készültség elérését követően van lehetősége a szerződés szerint. Mindannyiszor megállapították, hogy a teljesítés nem érte el a 40 százalékot, ezért részszámláját nem nyújthatta be.

A két műszaki ellenőr végül hozzátette, elképzelhető, hogy a vállalkozó nem jól szervezhette a munkát, a májusi csapadékos időjárás sem lehet magyarázat ilyen fokú késésre. Ekkorra ugyanis olyan készültségi fokot ért el a beruházás, hogy belső szakipari munkákat lehetett volna végezni, illetőleg a vállalkozó – az ütemterv megtartása és a munka megfelelő megszervezése estén – a szerződést teljesíthette volna.

Persze a cég hibája a csepelieket korántsem vigasztalja. Az viszont gyógyír lehet, hogy tudomásunk szerint június végén, július elején egy erőteljesen csökkentett jegyárral kinyithat a strand, és noha az öltözőket - ideiglenesen - kulturált konténerek helyettesítik majd, a medencék mindenképp üzemelni fognak.

Utoljára frissítve: 2019. június 13. csütörtök, 12:35

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail