Nyomtatás

BRFK közleménye az autók tavaszi felkészítéséről

Kategória: Közérdekű 2019. április 12. péntek, 11:56

car 1751750 960 720A húsvét az egyik olyan ünnepünk, amelyhez számos népszokás, például a húsvét hétfőn szokásos locsolkodás is kötődik. Az ünnep családias jellege, valamint a vele együtt járó hosszú hétvége azon családok számára is vonzóvá teszi az autóval történő kirándulásokat vagy a távolabb élő rokonok meglátogatását, akik az év eddigi részében még nem használták jelentősebb távokon a család autóját.

Annak érdekében, hogy az utazás, és az ünnep mindenki számára egyaránt kellemes, és egyben biztonságos élmény legyen, a Budapesti Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokat ajánlja a gépjárművezetők és a húsvéti vendégvárók figyelmébe:

  • A közúti közlekedésben való részvétel egyik feltétele, hogy az utazáshoz használt jármű és mi magunk is a szükséges engedélyekkel rendelkezzünk, ezért indulás előtt egyaránt ellenőrizzük vezetői engedélyünk, és a jármű forgalmi engedélyének érvényességi idejét is.
  • Mindig az évszakra jellemző sajátosságoknak megfelelő gumiabroncsot használjunk.

Tavasszal, ha a hőmérséklet tartósan 7° C fölé emelkedik, és a reggeli fagyok is megszűntek, akkor javasolt a nyári gumiabroncsok visszaszerelése.

A gumiabroncs cseréjénél érdemes mindkét garnitúrát átvizsgálni, kizárva ezzel az esetlegesen szálszakadt, kidudorodott gumikból eredő közúti baleseteket.

Az abroncsok cseréjét követően mindenképpen érdemes elvégeztetni a kerekek kiegyensúlyoztatását, és a futómű ellenőriztetését.

  • Nincs tavasz kátyúk nélkül, ezért haladásunk során a komolyabb problémák esetén mindig vezessünk körültekintően, és a közúti jelzéseknek megfelelően. Különösen igaz ez olyan útszakaszon, ahol ezirányú helyismeretünk kisebb. Ügyeljünk a pocsolyákra, nem tudhatjuk ugyanis, hogy milyen mélyedést rejt az úthiba.
  • A kellemetlen meglepetések, a jármű esetleges elektromos tüzeinek megelőzése érdekében a hosszabb igénybevétel előtt érdemes annak elektromos rendszerét szakemberrel átvizsgáltatni, mivel a téli körülmények közötti használat jelentős terhelést jelenhetett számára, de egyes helyeken a rágcsálók okozta károk sem zárhatók ki.
  • A „Látni és látszani” elv jegyében indulás előtt ellenőrizzük autónk világító berendezéseit, és a kilátást biztosító egyéb berendezéseket (például: ablaktörlő, ablakmosó, szélvédőmosó folyadék) és ne feledkezzünk meg a szélvédő tisztán tartásáról sem.
  • A húsvéti vendégvárással együtt járhat az alkoholfogyasztás is, ezért már jó előre döntse el, hogy „Iszik vagy vezet?”.

... hogy mindenki hazaérjen!