Trükkös tolvajok Csepelen

Kategória: Közérdekű kedd, 15 január 2019 10:34

rendorseg ill kmbAz elmúlt időszakban ismét hallattak magukról a trükkös tolvajok Csepelen. Újra terjed az „unokázásnak” nevezett módszer.

A csalók többféle technikát alkalmaznak, ezek közül a legismertebb, amikor idős emberek megromlott hallását, hiszékenységét használják ki. A trükkös lopásokat többnyire úgy követik el, hogy személyesen vagy telefonon keresik meg a kiszemelt áldozatokat azzal az ürüggyel, hogy nagy bajban vannak, ezért hirtelen pénzre van szükségük. Gyakran az illető unokájának adják ki magukat, aki balesetet szenvedett. A lehetséges sértettek hajlamosak segíteni, de végül egy csaló áldozataivá válnak. Érdemes előbb a hozzátartozóknál érdeklődni, hogy valóban történt-e baj. 

A trükkök másik bevett módja a tartozás megadása. Itt is általában 20 ezressel jelentkezik a tolvaj, amiből természetesen vissza kell adni, a többi meg már megy az ismert módon. Kevésbé ismert megoldásokkal jutnak be a kiszemelt áldozathoz a házalók, a pohár vízért, vagy éppen a szükségletek miatt kopogtatók. 

Vannak bűnözők, akik kifejezetten az idős korosztályra a korosztályra „utaznak”, kihasználva jóhiszeműségüket, segítőkészségüket. A trükkös tolvajok legfőbb célja, hogy bejussanak a szépkorúak otthonába. A leghihetőbb történeteket képesek előadni, annak érdekében, hogy beengedjék őket, és ha bejutottak, kicsalják, vagy egyszerűen ellopják az idősek spórolt pénzét, értékeit.

A rendőrök szerint a trükkös tolvajok ellen csak óvatossággal, körültekintéssel lehet védekezni. Minden megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatókat adott ki, melyekben a tolvajok újabb és újabb módszereire figyelmeztetik a célcsoportokat. Ezen kívül a gyanús idegenek feltűnését, mozgását sok helyen figyelik már a polgárőrök, az idős emberek környezetében élők, akik adott esetben megjelenésükkel, határozott fellépésükkel elzavarhatják a tolvajokat.

A rendőrök kellő körültekintésre hívják fel a lakosok figyelmét, ezzel az áldozattá válás elkerülhető.

Utoljára frissítve: kedd, 15 január 2019 10:38

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail