Lakossági felhívás síkosságmentesítésről

Kategória: Közérdekű 2018. február 22. csütörtök, 15:37

jeges utakTisztelt Csepeli Polgárok!

A hideg időben hulló csapadék miatt kialakuló jegesedés következtében síkossá váltak és válhatnak a járdák Budapest területén.

A hideg időben hulló eső, vagy hó hamar ráfagy az ingatlanok előtti járdákra, ami balesetveszélyt jelent a közlekedők számára. Ezért fontos, hogy a járdák síkosság mentesítése, az időjárás függvényében akár naponta több alkalommal is megtörténjen.

 

 

A jelenleg is érvényében lévő fővárosi rendelet (48/1994. (VIII.1.) Fővárosi KGY rendelet a Főváros köztisztaságáról) kimondja, hogy az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlana előtti járda, valamint a járda és a kocsiút közötti, kiépített vagy kiépítetlen terület hó- és síkosság-mentesítéséről. Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) kézi tisztítással naponta legkésőbb reggel 8 óráig köteles befejezni a takarítást. Amennyiben napközben ismét eljegesedik vagy havas lesz a járda, a síkosság-mentesítést meg kell ismételni. Ha az épületben üzlet működik, a hó és a jég eltüntetését nyitvatartási időben a bolt tulajdonosának vagy használójának kell elvégeznie. Minden más időpontban azonban a (társas)ház dolga a jég- és hó-mentesítés.

A burkolt közutak, az ingatlanokhoz nem csatlakozó burkolt járdák, a kiemelt zöld területek, parkok, az ezeken átvezető sétányok, illetve a nem magántulajdonú ingatlan előtt futó kerékpárutak tisztán tartása a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. és a Főkert Zrt., nem fővárosi tulajdonú közutak esetében Csepel Önkormányzata feladatai közé tartozik.

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rend. szerint a járdák síkosság-mentesítésére olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak környezetében levő fás szárú növények egészségét nem veszélyezteti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy fák és bokrok közelében nátrium-klorid-tartalmú, azaz hagyományos sót tilos használni. A legjobb eszközök a kvarchomok, a zeolit, illetve a jeget is felolvasztó acetát alapú készítmények, vagy a kalcium-kloridos mészkő granulátum. Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy környezetbarát síkosságmentesítő anyagokat alkalmazzanak.

Mindannyiunk érdeke, hogy a kerületi járdák a havas, jeges napokon is biztonságosan járhatóak legyenek.

Kérünk mindenkit, hogy saját lehetőségeihez mérten segítse a kerület járhatóságának fenntartását.

Utoljára frissítve: 2018. február 22. csütörtök, 15:41

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail