Németország eleget tesz a kártérítési igényeknek

Kategória: Közérdekű 2017. augusztus 09., szerda 08:07

malenkij

Németország kormánya eleget tesz azoknak a kárpótlási igényeknek, amelyeket magyar állampolgárok nyújtottak be azért, mert a megszálló szovjet hatóságok kényszermunkára hurcolták el őket német nemzetiségük okán Magyarországról a Szovjetunióba a II. világháború után. A német kormány tavaly döntött arról, hogy jelképes összeggel,2500 euróval kárpótolja a málenkij robotra kényszerített embereket. Az összeg kifizetése a nyár elején elkezdődött. Csepelen a 94 éves Strein Oszkár jogosult a kárpótlásra, ő csaknem négy esztendőn át raboskodott a Szovjetunióban. 

Strein Oszkár, Csepel díszpolgára az év elején nyújtotta be kárpótlási igényét, amelyet a Német Szövetségi Közigazgatási Hivatal el is fogadott a megfelelő dokumentumok áttekintése után. Az összeg kifizetése még nem történt meg, de a közeljövőben várhatóan átutalják számára az összeget. Csepelről a hivatalos adatok szerint legalább 269, főként német nemzetiségű férfit vittek el a szovjet hatóságok 1945. január 21-én, akiket a jelenleg Ukrajna területén található Liszicsanszk városában dolgoztatták szénbányákban. A kényszermunkások egyharmada soha nem térhetett haza, mert meghaltak a kimerültségtől, éhínségtől, betegségek következtében. Az elhurcoltak többségét 1948 nyarán engedték el. Strein Oszkár az utolsó csepeli túlélő.   

Németország kormánya azoknak a még életben lévő német nemzetiségű egykori elhurcoltaknak ajánlotta fel a jelképes kártérítést, akiket a Szovjetunióban kényszerítettek rabszolgamunkára. A kárpótlás csak civil elhurcoltaknak jár, az egykori hadifoglyok nem jogosultak rá.  

Magyarországról becslések szerint csaknem 250 ezer civilt hurcoltak el, de közülük már csak néhányan élnek. A Magyarországi Németek Országos Szövetsége (MNOSZ) helyi szervezeteinek segítségével sikerült eddig felkutatni azokat, akik még életben vannak és jogosultak a kártérítésre.

Pomothy Gabriella, az MNOSZ budapesti irodájának vezetője azt mondta, hogy a fővárosban körülbelül egy tucatnyian jelentkeztek a kártérítésre, és néhányan már megkapták a felajánlott összeget. Az igénylők között akad egy házaspár, a VI. kerületben élő 96 éves Hell György és 94 éves felesége, Hell Györgyné, akik együtt raboskodtak a Szovjetunióban. Soroksárról hatan jelezték, hogy igényt tartanak Németország gesztusára. Vidéken eddig főként Pécs környékéről jelentkeztek túlélők. A kárpótlási kérelmeket még mindig be lehet nyújtani a Német Szövetségi Közigazgatási Hivatalnak, mivel a határidő 2017. december 31-én jár le.   

Cs. A.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail