Újabb lépéssel közelebb a teljes gerincúthoz

Kategória: Közérdekű 2017. július 05., szerda 15:12

gerincutA Fővárosi Közgyűlés június 14-ei döntése nyomán hamarosan elkezdődhet a csepeli gerincút befejező szakaszainak tervezése. A Posztógyár utcától a Cseresznyefa utcáig, azaz a városhatárig tartó út kivitelezése 2019-ben indul.

A három ütemben tervezett teljes gerincutat annak idején személyesen Demszky Gábor főpolgármester ígérte meg 1993-ban a csepelieknek, az átadás céldátuma először 1996 volt. A tervekből végül semmi nem lett, ennek ellenére az akkori MSZP–SZDSZ-koalíció az évek során minden választási kampányban másmás átadási időponttal, de újra megígérte a teljes út megépítését. A beruházás első üteme végül Németh Szilárd polgármestersége idején, 2012-ben készült el a Szabadkikötőtől a Posztógyár utcáig. Az új zajvédő falakkal felszerelt, kétszer kétsávos úttal nyugodtabb, csendesebb lett Csepel belvárosa.

A projekt második üteméről, a Posztógyár utcától a Mag utcáig tartó szakaszról viszont tudni kell, hogy az évtizedekkel korábban készült tervek mára elavultak. A harmadik ütem pedig nem rendelkezett tervekkel, a nyomvonal a Mag utca, Salak út, majd beépítetlen területeken haladva éri el a II. Rákóczi Ferenc utat a Cseresznyefa utcánál. Szükség volt tehát az engedélyezési, kiviteli tervek megújítására. Erről döntött most a Fővárosi Közgyűlés, amely az utolsó két ütemet is összevonta.

A kivitelezés várhatóan 2019-ben kezdődik el. Ezzel pedig a csepeliek nagy álma valósulhat meg. A teljes gerincút elkészültével élhetőbbé, biztonságosabbá válik a kerület, hiszen a lakóövezetek közvetlen közelében megszűnik az átmenő teher- és gépkocsiforgalom, csökkentve ezáltal a környezet terhelését. A beruházással a tömegközlekedés hatékonysága is javul, ráadásul a vállalkozásoknak is a hasznára válik: a közlekedés minőségének javulásával növekedhet az itt működő vállalkozások versenyképessége. És ugyancsak jól járnak az agglomerációban élők, akik így gyorsabban eljuthatnak a belvárosba.

Nem véletlen tehát, hogy a kerületben az egyik legnagyobb horderejű változásokat eredményező fejlesztés a teljes csepeli gerincút megépítése lesz. Csepel – és a csepeliek – közlekedése, életminősége a megvalósítás által jelentősen javul majd.

TSZ

Utoljára frissítve: 2017. július 05., szerda 15:35

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail