Gépekkel együtt újul meg a csepeli tüdőgondozó

Kategória: Közérdekű 2017. május 26. péntek, 13:26

tudoszuresAz elmúlt hónapokban többször is téma volt a csepeli tüdőszűrő és tüdőgondozó kritikus és elfogadhatatlan állapota. Az épület a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van, a vagyonkezelő a Jahn Ferenc Kórház. A tüdőszűrő berendezés olyan régi, hogy nem lehet szétszerelni, mert már senki nem tudná újra összerakni. 

A tervek szerint átköltöztetik vagy felújítják a csepeli tüdőszűrőt és tüdőgondozót, ezért nem kell már sokáig elviselni a jelenlegi körülményeket. Az új, modern tüdőszűrő gépet a Jahn Ferenc Kórház már biztosította, jelenleg a helyszín kiválasztása zajlik. 

Az elmúlt években a csepeli önkormányzat számos területen támogatta a Jahn Ferenc Kórház eszközbeszerzéseit, illetve fejlesztette a csepeli rendelőintézet és az orvosi rendelők ellátását. Ilyen volt a 24 órás orvosi ügyelet és a gyermektraumatológia bevezetése vagy a királyerdei rendelő teljes felújítása is. A csepeli önkormányzat kérésére most a Jahn Ferenc Kórház biztosít egy modern tüdőszűrő berendezést a csepelieknek.

A helyszín kiválasztása viszont problémás. A jelenlegi épület nem önkormányzati tulajdon, de nem is az ellátást végző Jahn Ferenc Kórházhoz tartozik, hanem a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdona. A költségek attól is függnek, hogy a jelenlegi helyszínt át tudja-e venni az önkormányzat, érdemes-e felújítani vagy jobban megéri egy másik helyre – például az egykori Csepeli Kórház épületébe – áthelyezni. A felújítás vagy a teljes áthelyezés költsége 150-200 millió forint között mozoghat. A teljes költségkalkuláció és a helyszín kiválasztása után, néhány hónapon belül az új tüdőszűrő berendezéssel együtt újul meg a tüdőgondozó. 

Csepel.hu

Utoljára frissítve: 2017. május 26. péntek, 13:45

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail